-----------------------------------
Incepator
03 Sep 2025 17:28


-----------------------------------
Un raspuns atat de dens incat a trebuit sa-l citesc de mai multe ori . Multumesc.
Cu ce soft faci captura?Achizitia o fac cu ToupSky venita cu camera Velox290C. Sunt fisiere FIT 12 bit.Iar in DSS folosesc setarea implicita camera RGGB cu pondere 1 pe rosu si albastru, interpolare biliniara la matricea Bayer.
De asemena ai grija si la luminozitatea fundalului. Urmareste histograma sa nu tai din semnal. Un fundal negru (black clipped) ascunde gunoiul(gradientul) sub pres, dar taie si semnal util.
Ma gandesc ca va referiti la prelucrare. Am incercat sa nu fac un fundal complet negru  si sa nu tai din puful stelelor....Pe de ata parte am constatat ca am un bec puternic de aviatie pe un bloc alaturat care-mi face umbra mai ceva ca la luna plina.Asa ca am pozat cu protectia anticondens pusa si zgomotul din negru s-a mai imbunatatit.
Am constatat (da poate gresesc si pune cineva o histograma corecta cand faci achizitia) ca nu pot sa las tot clopoul lui gasus spre negru ca la stakare stelele puternice se ard.


Pentru focalizare, o masca Bahtinov (impreuna cu softul gratuit de evaluare a focalizarii) este un accesoriu necesar.Am incercat cu Batinov . Din cauza seeingului bataie destul de tare dar ma duce in zona buna de focus. Am mai incercat  ochiometric cu zoom pe tinta si 10-20 de cadre de focusare.....
Cat despre culori e o zona inca departe de mine, as fi multumit sa am stele sanatoase ( sfere si rotunde cu un pic de puf pe margine). Am inteles ca trebuie sa nu supra expui ca sa nu pierzi culoarea .


Gain 800 din cat?Gain maxim am 5000.
In poza atasata am 4 cadre light stacate din 4 ( tot pe final de baterie ca am luat 100 de cadre care au fost prea subexpuse), 20 dark si 20 bias, 20 sec / cadru cu Gain 2500, C5, ghidat. Sper ca am un fundal mai bun.