-----------------------------------
Super Mario
30 Aug 2025 15:51


-----------------------------------
Multumesc mult Mircea. Am fost si eu placut surprins sa vad 5 luni ale lui Saturn cu acromatul SW 90/910 mm din Cluj, mai ales ca anul asta Saturn nici nu e asa aproape de Pamant, magnitudine 0.61 prin 20 Septembrie 2025. In Decembrie 2031 de exemplu v-a fi mult mai aproape, v-a ajunge la -0.48, o diferenta destul de mare. Diagonala dielectrica 99% si ocularele bunicele pe care le-am folosit au ajutat cu siguranta, cele venite cu telescopul erau clar inferioare atat la luminozitate cat si la sharpness / claritate.
Acum doua nopti am incercat sa ma uit la aceleasi obiecte ceresti cu Svbony 102 ED dar desi vantul nu parea sa bata deloc, totusi prin telescop Saturn se vedea rau, neclar, de parca ma uitam prin apa si imi era imposibil sa focusez calumea. Era evident ca la altitudine mare erau turbulente. 
Noaptea trecuta in schimb a fost mult mai bine, desi erau ceva turbulente, totusi in 5 din 10 secunde Saturn era cat se poate sharp / clar. In general acromatul SW 90/910 mm, datorita aperturii mai mici (si probabil raportului mai mare f10.1) pare sa fie mai putin afectat de turbulente decat Svbony 102 ED. Cu Svbony 102 ED luminozitatea era putin mai ridicata decat cu acromatul SW 90/910 mm (cea ce era de asteptat), sharpness / claritatea era cam la fel. Am reusit sa vad tot 5 luni ale lui Saturn, aceleasi ca si in urma cu 3 nopti cu acromatul 90/910. Tethys fiind mai aproape de planeta era detectabila doar cu vederea periferica. Sansele sa observ luna Enceladus, pozitionata in noaptea trecuta chiar in fata planetei, au fost bineinteles zero absolut. Multumita luminozitatii un pic mai ridicate ale Svbony 102 ED imi era ceva mai usor sa observ / detectez cele 5 luni ale lui Saturn decat cu acromatul SW 90/910 mm. Diferenta era mica dar sesizabila. Cel mai usor le-am vazut la 178x magnificatie (ocular TMB Planetary 2 58 grade). 
Is convins ca in saptamanile viitoare o sa am ocazia sa observ / detectez si a-6-a luna - Enceladus, Saturn si Pamantul continua sa se apropie una de alta, distanta cea mai mica dintre ele (si luminozitatea cea mai ridicata) v-a fi anul asta din 18 pana in 23 septembrie. 

Pana atunci cer senin!