-----------------------------------
tudor
30 Aug 2025 12:23


-----------------------------------
Contextul
Am fost in Delta. Am avut la mine Fregata bagata intr-un troler printre haine. Ca oculare am luat doar strictul necesar, adica doua perechi: una de putere mica 12.5 x (TV 32mm) si una de putere medie 36x (TVDelite 11mm). Am luat la mine si filtrele UHC.
Cerul a fost superb, superb, superb! Pot spune ca de cate ori am ajuns in Delta sau in Dorbrogea cerul m-a uimit. Bortle 2 pe harta poluarii luminoase. In satucul cel mai apropiat (2.5km) se inchidea lumina stradala dupa ora 0:00. Cerul era negru taciune, doar deasupra orizontului se distingeau palid luminile Mahmudiei in NE si foarte departe in SV se distingea ceva din cupola de lumina a Constantei.  Este unul dintre cele mai negre ceruri pe care le-am vazut, chiar in ciuda catorva becuri care nu se stingeau de la casa unde stateam (si asa era mai bun decat la Luica). Dar m-am departat cam la 200m de cladire si m-am ascuns dupa niste salcii si bang, s-a aprins si mai tare Calea Lactee cu brate si fasii bine conturate, de nu imi venea sa cred. 
Am observat patru nopti la rand (de pe 26 pana pe 29 august). Sesiunile incepeau pe la ora 0:00 sau 2:00. Dar primele doua nopti au fost cele mai prolifice. Sacalii aveau concert! La un moment dat s-au auzit, niste sacali dinspre nord, in departare.  Iar altii le raspundeau cu chicoteli mult mai aproape dinspre sud est. Deci eu eram cumva la mijloc...Dar nu au reusit sa ma trimita acasa, eu stand singur cuc sub cerul instelat pana la 4 dimineata. Ultimile doua noapti nu am mai fost singur, fiind sesiuni mai scurte, mai mult pentru popularizare cu alti oameni de la pensiune.

Observatiile
Deci in primele doua nopti am vazut:
Saturn, Pleiadele si M1 au fost obiecte de incalzire. Am dat o raita repede prin Sagetator si Ophicus ca sa nu apuna. Am vazut Trifid, Lagoon, M21, M22, M25, M18, M24, M17, M16.

Regina noptilor  a fost insa Andromeda. Cea mai frumoasa Andromeda vazuta de mine! Cu ocularele 32mm lumina galaxiei se extindea pe aproximativ  trei sferturi din campul vizual enorm de 3.6 grade. Nu am mai vazut-o niciodata atat de extinsa. Am stat s-o privesc cam o ora, atat de mult mi-a placut. 
Am coborat apoi la Galaxia M33 care era mare si bine evidentiata. Roiul deschis NGC752 avea in dreapta un asterism in forma de triunghi alungit, asemenea constelatiei Triunghi, dar in miniatura. 

Apoi am vazut roiul deschis M34 si de la el am trecut mai sus la Roiul Dublu Perseu. In acelasi FOV de 3.6 grade a incaput Roiul Dublu impreuna cu roiul stelar invecinat in stanga!!! Aceste doua formatiuni stelare foarte extinse si dense erau frumos legate de un lant de stele extrem de luminoase. 

Pentru ca cerul era atat de bun, in continuare am trecut la o vanatoare de nebuloase. Pentru operatiunea asta ocularele TV 32mm au fost incaltate cu o pereche de filtrele UHC. 
Ca tot eram in zona Perseu, am inceput cu Nebuloasa Inima si Sufletul. Am observat doua zone de nebulozitati evidente. O nebulozitate de suprafata mica ce se suprapunea cu stelele mai luminoase din zona centrala a Inimii. Si mai jos, nebuloasa Sufletul, ce se intindea pe o suprafata foarte mare. Amanadoua incapeau in FOV-ul de 3.6 grade!!!
Nebuloasa Veil, cu amnadoua partile ei, a incaput confortabil in campul ocularelor de 32mm!!! Se decupau foarte bine de fundalul negru al cerului.
Nebuloasa Nord America am vazut-o la extinedere maxima si totusi puteam s-o incadrez in acelasi FOV impreuna cu nebuloasa Pelicanul!!!. Aceasta din urma se vedea un pic mai estompat in comparatie cu Nord America. 
Mai jos de roiul Turnul de Racire M29 am observat Nebuloasa Crescatoare foarte bine conturata. 
Mai sus si in stanga de steaua Sadr am observat o nebulositate foarte palida care cred ca e partea cea mai luminoasa a nebuloasei enorme IC1318

Am observat in repetate randuri si nebuloasele M57, M27, roiul M13, galaxiile M101, M81, M82
In prima noapte a fost si o sesiune de observare de asteroizi, dar asta mai in detaliu la sesiunea dedicata " Asteroizi la ocular". 

Am avut la mine si Habicht 7x42. Ca idee ce spectacol am vazut prin el zic doar ca in acelasi FOV incapeau la limita cinci obiecte Messier: Marele Nor m24, roiul m25, roiul  m18, nebuloasa Lebada m17 si nebuloasa Vulturul m16! Spectaculos!!!