-----------------------------------
Super Mario
28 Aug 2025 14:24


-----------------------------------
Noaptea trecuta am prins din nou cer senin cu vant aproape inexistent asa ca am scos acromatul Skywatcher 90/910 mm f10.1 (poza mai sus) sa ma uit la Nebuloasa Haltera (Dumbell), Saturn si Neptun. Observatiile le-am facut din Cluj, zona bortle 6. Prima data m-am uitat la Nebuloasa Haltera (Dumbell), cu ocular Plossl 32 mm se vedea binisor chiar si fara filtru UHC. Cu filtru se vedea clar mai bine, contrastul fiind mai ridicat. Chiar si la 152x (ocular 6 mm Svbony 68 grade) Nebuloasa Haltera se vedea excellent mai ales in combinatie cu filtru UHC. 
La ora 3 si ceva Saturn era la sud, la 41 grade altitudine. Spre surprinderea mea am reusit de data asta sa vad 5 luni - Iapetus, Titan, Rhea, Dione si Tethys. Dione si Tethys deoarece erau foarte aproape de planeta se vedeau slab de tot dar si asa cu vederea perifierica reuseam sa le observ / detectez. Pana acum nu am reusit sa vad si luna Enceladus deoarece a fost tot timpul foarte aproape de Saturn. Cu o magnitudine de 11.7 ar fi greu de observat si daca ar fi la distanta mare de Saturn dar cu atat mai mult daca e aproape. O sa mai incerc oricum sa detectez si Luna Enceladus in zilele urmatoare. 5 luni ale lui Saturn cu un acromat ieftin 90/910 mm dintr-un oras / zona bortle 6 mi se parte excelent, sunt foarte multumit. 
Saturn arata splendid la 152x (ocular 6 mm Svbony 68 grade) si 227x (ocular TMB Planetary 2 58 grade), foarte sharp / clar, am observat-o timp de 2 ore pana la rasaritul soarelui. Cea mai mare parte a timpului am preferat 227x magnificatie.
Neptun se vedea ca o stea luminoasa de culoare albastruie. Parca parca puteam sa observ si conturul rotund al planetei. Oricum nu era nimic spectaulos, mai ales in comparatie cu Saturn.
La noapte urmeaza Svbony 102 ED.