-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Aug 2025 12:15


-----------------------------------
Duminica 24 August a.c. mi-am imbogatit colectia de obiecte Herschel 400 cu doua noi achizitii: NGC 136 din Cassiopeia si NGC 7296 din Lacerta. 
Am folosit dobsonianul Grond D= 250mm F/ 4,8 cu ocularele ''standard'' pentru DSO. Anume Q70-32mm la 38x/ ocular de cautare si Mark III (8-24) mm pentru 50x -150x pentru observare.

- Nu va recomand sa observati primul obiect, roiul NGC 136 deoarece este (poate) cel mai dezamagitor si nespectaculos obiect ''pe care am pus telescopul'' vreodata. O minuscula pata decolorata din fondul cerului, cam de un minut de arc, nici macar obiect cetos nu l-as putea denumi. Aflat langa o stea dubla rosie sau oranj, abia, abia se vede cum am descris mai sus, la 150x. Se afla, daca totusi ar fi careva nesabuit si ar vrea, la randul sau sa caute NGC 136, intre giganta rosie BD+ 60 63, la Sud (dubla) si un asterism ''poligon cu fata centrata'' , la Nord.... Curajosule, io te-am avertizat, gudlac !
( NGC 136 imi intareste convingerea ca Lista Herschel 400 a fost intocmita de niste maniaci astronomici sado-masochisti. Mi-i si imaginez, in chiloti si chipiu  de piele, decorate cu filtre astronomice, in loc de tinte si pocnind din biciul care, in loc de noduri, are oculare Super ! )

- Daca tot am fost in zona, am observat si roiul NGC 103, apropiat de NGC 136. Dar mult mai luminos, mai observabil, cu stele si stelute rezolvate.

- Iar NGC 129, le intrece de departe pe ambele si ma face sa ma intreb de ce nu l-am inclus in meniul meu observational '' de plezneala'', atunci cand nu am chef de munca si doar vagabondez pe cer, vizitand frumusetile locale.

- Al doilea obiect Herschel de aseara a fost roiul deschis NGC 7296 din Lacerta, un roi in forma de evantai, cu siruri de stele parca izvorand spre Est din alta stea colorata, galbena BD+51 3383 de aprox. 9mv. Am numarat 14 stele bine vizibile cu vederea directa dar se vedeau si multe altele, slab luminoase.

- Daca tot eram cu telescopul in Lacerta, am revazut roiul deschis NGC 7243, bogat, cu zeci de stelute si avand in inima sa tripla STF 2890, bine rezolvata.

- Steaua dubla FRK 11 apare in CDSA cu denumirea de Franks, are separatie mare de 67'', inegala. Este si steaua variabila V 350 Lac. Eu am mai vazut un companion, pare a fi tripla.

- NGC 7209 din Lacerta a fost cel mai frumos obiect vazut aseara, un roi discret dar bogat in stele.

Contorul meu Herschel 400 arata acum 265 obiecte observate deci am trecut de 66%.

Cer senin, Mircea