-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Aug 2025 12:20


-----------------------------------
Aseara, Luni 18 August a.c. am facut observatii, impreuna cu prietenul si tovarasul meu de aventuri astronomice Armand Popa, de la Punctul Siria. Acesta este situat in camp, la Est de Arad, intre Horea si Siria, la o ramificatie de drumuri agricole. Am folsoit dobsonianul Grond D= 250mm F/4,8, telescop care incet, incet, ''face kilometraj''.
 
La ora 23:03 ODV/ 20:03 UTC am incheiat observarea supernova SN 2025rbs. 
La marirea de 38x/ Q70 f=32mm, aceasta nu se se vedea deloc desi galaxia era bine vizibila.
La 150x/ zoom Baader f= 8mm, supernova se vedea cu dificultate, cu vederea directa si ceva mai bine, cu vederea periferica, parand sa formeze o ''stea dubla'' cu nucleul galaxiei NGC 7331.
La 240x/ TMB Planetary 5mm, am notat relatia:

a 3 SN 1 b  in care   a= 126 si b= 130. Deci SN 2025rbs era la magnitudinea 12,9.

Estimarea luminozitatii a fost ingreunata de stralucirea galaxiei. In orice caz, supernova era cu certitudine mai luminoasa ca steaua de comparatie ''130'' din harta X40526A. Conditiile de observatii: ''U'' adica pacla, dar usoara. Cu privirea periferica se zareau si stele mai slabe dar imi amintesc ca steaua de comparatie ''135'' inca se vedea bine, cu vederea directa. De asemenea, a fost vizibila si galaxia NGC 7335, la Sud de steaua ''130'', spre limita de observabilitate.

Presupun ca aceasta a fost observatia mea de adio la aceasta supernova.

Cer senin, Mircea