-----------------------------------
iulian90
17 Aug 2025 18:07


-----------------------------------
Aseara am reobservat si eu supernova SN2025rbs si am fotografiat-o cu telescopul Gigant 245mm si camera ASI178. Supernova inca se mai poate observa cu telescopape de la 200mm in sus ,desi cam greu ,luminozitatea ei a mai scazut de la ultima observatie de pe 28 iulie ,magnitudinea apropiindu-se incet de 13. 
De atunci am mai facut o observatie pe 9 august, si mi-a dat in jur de 12,6 insa estimarea magnitudinii este dificila la o luminozitate asa mica a supernovei, plus ca a fost prezenta si Luna pe cer aproape plina ,afectand acuratetea estimarii. Aseara am estimat magnitudinea supernovei in jur de 12.8, Luna nefiind prezenta decat tarziu, dupa miezul noptii iar cerul a fost mai bun, supernova s-a distins cat de cat de nucleul galaxiei NGC 7331. Cel mai bine se observa la grosismente mari, de la 250x in sus.

Am incercat sa masor magnitudinea supernovei si prin metoda fotometrica, folosind o parte din cadrele trase aseara, in format .fits, utilizand softul AstroImageJ, insa fara succes din cauza faptului ca supernova se afla in interiorul galaxiei NGC 7331 iar nebulozitatea ei afecteaza fundalul din jurul supernovei si softul muta tinta pe centrul galaxiei chiar daca eu o pun pe supernova.

Mai jos pun o imagine a supernovei rezultata din stiva de peste 1600 cadre de 2s, insa neprelucrata in niciun fel, in care se vede clar supernova SN2025rbs foarte aproape de centrul galaxiei NGC 7331, dar si varianta prelucrata in care galaxia NGC 7331 iese mai in evidenta, facand supernova mai greu de distins in luminozitatea mare a  nebulozitatii centrului galaxiei.