-----------------------------------
tudor
17 Aug 2025 11:19


-----------------------------------
Da, după cum zice &#537;i Zoth, Ethos sau oricare oculare de camp similar foarte mare, nu sunt pentru modul bino ci doar ciclopic. Chiar &#537;i ciclopic de cate ori m-am uitat prin astfel de oculare de camp extrem de larg a trebuit sa ma uit mult "dupa colt" ca să pot vedea "granita" neagra a FOVului, moment in care dispare "granita" din partea opusa. 
Un caz ce infirma aceasta regula este doar seria de oculare Morpheus de la Baader, fiind o excep&#539;ie placuta cu ai sai 76grade. Nu cred sa existe alte oculare de 76grade, sau mai mari, in care sa po&#539;i vedea tot FOVul în mod bino fără sa pierzi din campul vizual, sau sa vezi dintr-o singura privire întregul fildstop ca la seria aceasta a lui Baader. Si asta cu tot cu ocehlarii la ochi-uimitor! Cei de la Baader au afirmat ca au proiectat optica seriei Morpheus special pentru modul bino!  Confortul vizual al campului vizual mare si diametrul cat s-a putut de mic la un astfel de ocular cu camp 76gr sunt cateva aspecte de care au avut in vedere cei de la Baader, pentu a fi folosit fara probleme in modul bino! De la TeleVue pot folosi comod maxim din seria Delos care au 72 grade. Pentru mine este extrem de enervant sa nu pot vedea fildstopul la ocularele de genul Ethos, Nagler, Explore Scientific etc, pt ca am impresia ca nu am nici un reper dupa care sa ma ghidez pe cer, neputand vedea dintr-o privire tot fieldtopul. Tine de preferinte pur personale. 
Deci dacă ar fi sa reduc doar la o singura pereche de oculare pe binoscop, acesta ar fi Morpheus de focala 17.5mm, situat fix intre ocularele TV32mm si TV11mm.  Cu ai sai 3.4 grade pe Fregata mea, nu ar fi extrem de departe de campul larg de 3.6 grade ai lui Televue 32mm, dar cu o magnificatie medie 23x între 36x ai lui TV Delite 11mm &#537;i simtitor mai mare decat cei 12.5x ai lui TV PL 32mm.