-----------------------------------
Mircea Pteancu
02 Aug 2025 11:43


-----------------------------------
Mi-am dat cu parerea despre un subiect doar pentru ca m-am lovit de el. 
Ca membru AAVSO primesc frecvent emailuri sa particip la webinar-uri si conferinte zoom. Dar nu ma intere asa ca nu particip. A fost doar o maraiala de mosh rautacios.

Mai bine revenim la draga de supernova SN 2025rbs.

auriga

Inteleg ca ai observat supernova din Cluj, pe un cer de transparenta scazuta. Cam acelea sunt conditiile in care am observat si eu, felicitari !
Aseara am avut alte preocupari, legate de cerul spiritual, nu am facut observatii. Decat ca am vazut, cu ochiul liber, Calea Laptelui si Roiul Dublu din Perseu la iesirea din manastire.

Azi am identificat campurile si stelele de comparatie de la primele mele observatii, din 27 Iulie si 31 Iulie. Am folosit niste harti obtinute cu VSP-ul lui AAVSO. 
O chestie care ma ''bafleaza'' intens ( vorba romglezului) este ca si pe harta AAVSO pentru marirea si campul folosite in 27 Iulie, simbolurile stelelor sunt ''gresite'', adica asa cum le-am notat pe schita mea. Adica ''a'' in stanga si ''b'' in dreapta. Dar la prelucrare, Simbad mi-a spus ca steaua mai mare, mai luminoasa trebuie sa fie cea din dreapta. De aceea am presupus ca am gresit la desenare. Oare si VSP a gresit la desenare !? ... ( Pana la urma, va trebui sa las lenea deoparte si sa verific pe cer ... :cry: ).

Despre desenul pentru 31 Iulie, imi amintesc ca mi-am facut mustrare ca asterismul triunghiular de la Vest, unde este ''b'', trebuia sa-l desenez mai plat. Dar am omis sa corectez. Asta e, trebuie sa infrunt cumplitul adevar, nu am talentul la desen al lui Da Vinci ...

Cer senin, Mircea