-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Iul 2025 00:01


-----------------------------------
Sunt de acord ca e foarte bine ca s-a facut acest observator. 
Sa speram ca vor gasi un animator adevarat care sa se ocupe de el. 
Ca in lume, fratilor, e o epoca de inchideri de observatoare nu de deschideri.

Habar n-am cum ar putea fi folosit vizual pentru popularizare un telescop de un metru la F/2. 

Sper din inima ca Primaria nu va proceda ca si Coculescu, otrava Astronomiei romanesti. Cand a fondat Observatorul din Bucuresti, putea sa aleaga oameni dintre membrii Societatii Astronomice Romane Flamarion. 
Unul dintre ei, Wolfgang Pauly avea onoarea de a fi primul descoperitor de comete din Romania. 
Vermont era autor de anuare astronomice apreciate in Franta. 
Anestin observase majoritatea obiectelor din cartea lui Webb Si multi altii.
Dar Coculescu ce a facut ? A mutat niste contopisti birocrati ( numiti pe atunci ''impiegati clasa II, cl. III'', va dati seama ce greu era sa misti o hartoaga dintr-un birou in altul) deci i-a mutat de pe la ministere la Observator, direct pe functii de astronom.
Iar pe Anestin, popularizator iubit in toata Romania, pe Donici ( cu doctorat la Sankt Petersburg si cu observator privat), pe Enache de la Olt, cu doctorat la Sorbona, i-a sabotat si fitilit toata viata ...
Acesta a fost Coculescu, parintele vitreg, Grinch-ul Astronomiei romanesti.

Sa speram deci ca don primare nu va face la fel. Cel mai bun lucru ar fi sa organizeze concurs tranparent si sa-l anunte aici si pe FB. Ar gasi cativa candidati cu adevarat valorosi care, cu telescop de un metru, ar putea obtine rezultate frumoase.

Mda, asa am fost eu toata viata, naiv si visator ... Mircea