-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Iul 2025 21:05


-----------------------------------
Felicitari Valy ! De doua ori, asa ceva imi place sa citesc pe forum si asa ceva citesc cu mare placere.

Ca sa raspund la intrebarea ta, la nebuloasele planetare este nevoie de mariri mari, indiferent de telescop.
Luneta mea 50x910mm, este un ''frankenscope'' creat dintr-o epava, un obiectiv Royal Astro 60x910mm ciobit. Autor, colegul nostru zoth, el a recuperat lentila prin modificare, plus restul. Si a rezultat o luneta excelenta !
Azi-noapte am folosit marirea de 109x, obtinuta cu un ocular de microscop pe care scrie K30X, deci are focala de 8,33mm. Pupila de iesire a fost 0,46mm. 
Messier 27, cea mai luminoasa nebuloasa planetara, a aratat superb. La M56 si M71 am folosit un ocular Huygens ROW 25mm, deci numai 36x.

Cauta si observa si tu planetara M27. ''Sub'' Albireo in Cygnus, gasesti constelatia Sagitta. La stanga si in sus, sa zicem la unghi de vreo 100 -110 grade de Gamma Sge vei vedea un paralelogram de stele format din cate o stea ''dubla'', sus , spre Vest si cate o stea simpla, jos, spre Est.
In paralelogram, imediat in jos, spre Est, de steaua simpla de sub 16 Vul, vei gasi minunata M27.
Delta Sge- Zeta Sge- steaua de langa textul tampit (angelfish), formeaza un asterism in L. Textul tampit acopera un mic asterism in forma literei ''Y''. Langa unul din cracii de sus ai lui Y vei vedea pe M71. In prisma diagonala, azi noapte, se vedea la dreapta.
Zeta Sge este stea dubla, cu companion la 8'' distanta. Uneori reusesc sa o rezolv. Azi-noapte, nu.
Am notat si adevaratele duble 16 Vul, o stea subarc absolut superba si 13 Vul - nu-i subarc dar e ''distractiva''. Acestea doua sunt pentru telescopul de 200mm.

Atentie maxima la steaua parsiva pusa in chenar. Sa nu cumva sa formati paralelogramul cu ea. ''Unii''    :oops: asa au facut si au cautat si au tot cautat pe M27 care parea ca a disparut. Bine ca individu' nu a anuntat Biroul de Telegrame al lui UAI ca a disparut Messier 27. :P 

Cer senin, Mircea