-----------------------------------
zoth
20 Iul 2025 08:22


-----------------------------------
Dimineata la ora 4.30 am iesit impreuna cu partenerul meu de observatii sa-l vedem pe Saturn. Am instalat repede jucariile si l-am vizat pe Saturn in ocularul cautator. Cam cu un grad spre nord se vedea si Neptun cu m7,8 aspect stelar si nuanta usor albastrie. Observatiile le-am facut cu ED70.
Am schimbat apoi ocularul cu unul de 4mm si am focalizat pe Saturn. Turbulenta era rezonabil de mica incat sa nu puna probleme insa transparenta usor in valuri. S-a observat usor inelul lui Saturn si umbra lui pe discul planetei putin mai sus de ecuator spre zona temperata. Spre vest cam la un sfert de camp era vizibil si Titan cu m8,5. Am urcat apoi spre Neptun care avea acelasi aspect stelar si o nuanta si mai palid albastrie, cerul incepea sa se lumineze. Am revenit la Saturn si l-am luat mai serios in vizor pe Titan. Pe masura ce minutele treceau imaginea lui se estompa pana cand la 5.30 a devenit foarte greu de observat iar la 5.33 a disparut definitiv. Tot in acest timp Saturn a inceput sa-si piarda nuanta galbuie si sa devina alb ca varul dar bine definit. La 5.40 inelul a devenit greu vizibil iar la 5.50, exact la rasaritul soarelui a disparut total. Foarte vag, aproape ghicita se mai vedea umbra lui pe discul planetei. Saturn capata deja un aspect translucid iar dupa ora 6.00 se mai vedea ca un guguloi alburiu si palid fara nici un detaliu pe suprafata. La 6.20 Saturn a iesit din campul vizual asa incat am fost nevoiti sa strangem jucariile si sa ne repliem in casa.