-----------------------------------
Orion Orvasile
18 Iul 2025 06:28


-----------------------------------
Foarte interesant. Si la galaxii si nebuloase mici nu te-ai mai uitat? Se confirma cea ce ai scris si in comentariile anterioare?

Acum nu, că nu prea aveam timp. Dar la testul trecut nebuloasele din est (ring &#537;i dumbbell) &#537;i galaxiile din jurul Carului Mare se vedeau mai bine în 90AR. Nu am sim&#539;it nevoia să re-testez, dar o pot face dacă am timp &#537;i o să fie senin în acest weekend.

La Luna, in afara de aberatie cromatica, mai erau si alte diferente de claritate / sharpness, rezolutie, luminozitate, etc ? Ce magnificatii ai folosit ? 

Am folosit acela&#537;i oculare ca la nebuloase, pentru a câ&#537;tiga timp. Deci cam 30-40x, mărire la care luna se vedea foarte bine (intra toată în câmpul vizual &#537;i se vedea &#537;i ni&#537;te fundal). Vizual nu prea se vedeau diferen&#539;e. În ambele telescoape luna era foarte clară &#537;i se puteau observa multe detalii. Contrastul era ceva mai mare în APO, cum era de a&#537;teptat, dar, în rest, erau cam la fel. 
Luna era mai bine de 1/2 luminată &#537;i era foarte luminoasă. Mă &#8222;orbea&#8221; în ambele telescoape (după ce ridicam ochiul din ocular trebuia să se ajusteze din nou la întunericul de afară). Am zis că a&#537;a se vede mai bine abera&#539;ia cromatică (&#537;i am avut dreptate). E posibil ca la o fază mai mică (când este mai pu&#539;in luminoasă) să nu se vadă niciun fel de abera&#539;ie cromatică nici în 90AR.

La Laguna si Vulturul la magnificatii mai ridicate situatia era aceasi ca la 20-40x ?

Am ales aceste măriri pentru că (din testul anterior) mi se părea că se vedeau cel mai bine. Era optim în sensul că se vedea întreaga nebuloasă în câmpul vizual &#537;i se distingeau &#537;i detalii. Dacă mergeam mai jos (că puteam, mai ales cu 80ED) nu se mai vedeau detalii. Dacă mergeam mai sus (peste 50x) nu se mai vedea toată nebuloasa (în special Laguna) în ocular. 
Ipotetic vorbind, ai dreptate că diferen&#539;a ar trebui să scadă la un zoom mai mare dacă fundalul este problema, dar nu m-am gândit la asta pe moment.

Dacă am timp, pot încerca în acest weekend.