-----------------------------------
IACOB DUMITRU
29 Mai 2025 10:17


-----------------------------------
Am remarcat cu placere faptul ca, o echipa de cercetatori din est au implementat intr-o teorie unitara "incertitudinea", abaterea, asa zisa nedeterminare, incepand de la nivel cuantic pana la cel gravitational, apeland la o aritmetica simpla, fara "ajutorul" aberant al unei matematici excesiv de sofisticata.
Sunt informatii care arata ca, aceasta noua teorie "sufera" la aspectul inca neelucidat si anume infinitezimalitatea.
Parerea mea este ca:
- nu a fost luat in calcul, suficient de relevant, rolul abaterii ca si eroare naturala indispensabila (in mod logic, teoretic), aceasta neputand fi "starpita", diminuata la nesfarsit (infinitezimalizata daca imi este permis sa o numesc asa).
- spatiul fizic gazduieste, este instrumentat pe paza de erori, schimbare sistematica a acestora, evolutia lor oscilanta, autocorectiva, pe baza unor evenimente acceptate ca si procese de aproximare, de determinare de constientizare a acestora.
- in mare, spatiul fizic se imparte in evenimente relevante si evenimente mai putin spre deloc relevante (exclus zero absolut).
Exemplu:
- masa pare a fi un parametru fizic etrem de relevant, dar ce este masa cu adevarat si inertia ei, in fapt toate obiectele sunt in miscare.
- la nivel cuantic, oricare corp este definit prin aproximare, prin schimbari permanente de directie, cu ajutorl unor segmente, cu ajutorul unor vectori legati care, dupa relevarea lor succesiva, raman activi pana la finalizarea starii de expansiune sau colaps (dupa caz), descriind astfel o oscilatie completa, o operatie de autocorectare reluata la nesfarsit.
 - punctele, "nodurile" retelei de vectori legati, sunt deopotriva relevante si relativ "infipte in imobilitate" (nu la modul zero absolut). Insiruite pe directii diferite, distantate monoton intre ele si fata de cei doi poli descrisi cu aceasta ocazie ( a se consulta in acest sens lucrarea "pasii ascunsi ai comportamentului cuantic).
- evenimentele asa-zis "irelevante la prima vedere" nu se pierd coabitand in starea de materie intunecata;
- vectorii legati amintiti anterior au statut de acceleratii cuantice, "rasfirate  turbionar" formeaza fenomen de intarziere, fenomen de franare, fenomen de "masa" care se regaseste si in binecunoscuta relatie F=ma.