-----------------------------------
zoth
17 Mai 2025 15:20


-----------------------------------
Si la final, pentru posesorii de lunete ED care au constatat ca au probleme de sub sau supracorectie sferica la instrumentele lor si vor sa intervina pe obiectiv pentru imbunatatirea raspunsului le-as sugera cateva concluzii trase de mine in timp si care sper sa-i ajute la o decizie corecta:

- tinand cont ca lunetele ED sunt instrumente relativ rapide (f/d=6-7) trebuie sa stiti ca sunt pretentioase la centraj/aliniere la fel ca si newtonienele comerciale. De obicei alinierea si centrajul lentilelor se rezolva in fabrica dar daca umblam la ele nu mai este garantat.
- experienta personala mi-a aratat ca o luneta cu lentilele necentrate corespunzator arata o imagine mai slaba decat una cu sub sau supracorectie de magnitudine medie.
- la modelele cu spatiere marginala mica (0,1-0,3mm) centrajul lentilelor se mentine mai usor iar la cele cu spatiere marginala mare (>1mm) centrajul este semnificativ mai dificil de tinut in frau. Este necesar sa avem in permanenta langa noi micrometrul pentru a ne asigura ca grosimea spatiatorului dintre lentile este aceeasi pe toata circumferinta. La ultimul ED80 pe care am intervenit inelul spatiator avea o grosime initiala de 1,6mm pe care am fost nevoit sa o reduc la 1,35mm cu o abatere pe circumferinta mai mica de 0,01mm.