-----------------------------------
romh
01 Mai 2025 14:38


-----------------------------------
Postez aici pt ca am retrogradat de cand nu am mai facut observatii vizuale... Sper ca mai inteleg ceva din notitele luate la inceputul lunii.

04.04.2025 2x54

Conditiile atmosferice nu erau perfecte, un fel de ceata usoara plutea peste mare.

Ursa Mare la zenith. Alcor si Mizar si 81 Uma de mag 5.6 se vedea in apropiere. Am observat ghearele ursei dar si capul exact asa cum se vad ele pe harti. Luna dar si lampile stradale creau mici reflexii in cupele ocularului care apoi imi apareau in campul vizual. Nu ma deranja. 

Spre vest vedeam Luna impreuna cu marte, polux si castor deasupra in forma de semicerc. Luna aparea ruginie prin lentile. Gemenii incapeau in totalitate in campul vizual. Mai jos de Polux am distins iota Gem iar in apropiere 64 Gem si 65 Gem de mag 5. Sub luna am gasit talpile gemenilor. Tejat se vedea rosu prin lentile, in comparatie cu Alhena de un albastru deschis. Am distins xi Gem si doua stele in apropiere pe care nu le am notat.... Luna aparea de o culoare ruginie. Marte de un rosu evident.

Orion la fel incape in intregime in camp, se vedea pe jumatate, cam la 15 grade de orizont. Se vedea spada formata din doua stele si capul - un triunghi format de Meissa si phi01 Ori si phi02 Ori. Betelgeuse aparea rosiatica. 

Nu am distins nici un satelit din jupiter. M-am uitat destul de mult dar era prea aproape de orizont Am distins o mica aberatie optica/coma la Jupiter - nu era punctiform. Am tot incercat sa refocusez dar nu am distins sateliti. Am distins insa iota Tauri langa jupiter. Mai jos am gasit Aldebaran rosie. Sub Aldebaran, aproape de orizont am distins tet01 Tau si tet02 Tau.

Auriga se vedea bine ca in hartile stelare. Pi Aurigae mic si rosu langa Menkalinan.

Perseu la orizont - am distins Mirfak rosiatic si abia viz 31 Per si 29 Per

Cassiopeia se vedea la dreapta lui Perseu. Atat de multe stele ca nu am recunoscut-o asa ca in hartile stelare.

Leo aproape de zenith. Algieba - se vedeau doua stele. Mai sus Adhafera singura ... dupa mult timp si refocusare am ajuns sa disting 3 stele - Adhafera si doua mici stele una deasupra si una dedesubt f greu vizibile aparand interminent. Cred ca erau 35 Leo si 39 Leo de mag 6. La 23:30 ma durea gatul asa ca am incheiat.

05.04.2025 2x54

Corona borealis toate 7 stele. Cer urat, multa lumina de la felinare. Ultima stea iot Cb mai intai cu ved periferica, apoi clar... Coroana aparea aplecata pe verticala, nu orizontala asa cum apare inspre toamna. In departare se vedea pulsand lumina verde a unui far. Fauna m-a urmarit astazi. Mai intai un licurici a aparut de nicaieri si m-a inconjurat de doua ori. Dupa ce vezi stele in departare, sa vezi asa ceva in apropiere creaza un efect psihologic aparte. Am intrebat "Tu esti marele licurici?"... Nu a raspuns... Apoi ratiunea m-a adus pe pamant, am inchis ecranul telefonului si am plecat. Apoi in drum spre casa o pisica ma astepta in mijlocul drumului. M-am apropiat, m-am uitat bland la ea, apoi am deschis gura si am strigat: "Catz spurcaciune!". Ma gandesc ca sunt multe pisici abandonate in zona...