-----------------------------------
Alexandru Claudiu
28 Apr 2025 16:13

Zgomot mare in fisierul final master
-----------------------------------
Salutare,

Am observat ca am foarte mult zgomot in fisierul final master (mai ales pe background). Impresia mea este ca imaginile sunt mai zgomotoase decat erau in toamna.

Folosesc eq6-r, camera Asi 533MC (gain 101, racita la -10C), telescop SW Esprit 100ED cu corectorul oficial, AsiAir +

In exemplul discutat aici am folosit filtru L-Xtreme, insa si-n cazul utilizarii unui filtru Baader Uv/Ir (la M51) mi s-a parut ca am avut cam mult zgomot pe background. Cred ca ar fi trebuit sa am mai putin zgomot cand am folosit filtru L-xtreme decat atunci cand am folosit doar Uv/Ir.

Am incercat sa fotografiez o tinta dificila, peste 7 h: NGC 6543 (Cat's Eye Nebula).


Am stat si m-am gandit ce am schimbat:

1. am facut update la aplicatia AsiAir chiar inainte de sesiunea foto si update la firmware AsiAIr, dar asta nu cred ca are cum sa influenteze cadrul final din Pixinsight; guidingul este similar cum era anul trecut

2. am pus filtrul l-Extreme intr-un sertat, acum fiind putin mai departe de senzor, iar distanta de la reducator pana la senzor este de 54,95 mm (deci extrem de aproape de cei 55 mm ceruti). Nici aici nu cred ca este problema.

3. am o biblioteca de darkuri, unele de anul trecut, altele chiar de acum cateva zile. Oricum am incercat sa creez cadrul final in 2 variante: folosind dark-uri sau eliminandu-le total. Nu este vreo modificare majora.

4. Locul de unde fac poze nu mi se pare ca s-a schimbat radical fata de vara/toamna trecuta. Aceleasi becuri puternice cu lumina alba montate de primarie in ultimul an, in jurul casei.

5. Flaturile le fac ca si pana acum; nu ies prea bine cu l-Xtreme, insa asa au iesit mereu.... Au o tenta de curcubeu pronuntata. Pun tableta cu un cadru alb peste un tricou alb intins peste parasolarul telescopului.

Ma gandesc ca problema este din setarile WBPS din Pixinsight (folosesc versiunea Pixinsight 1.8.9-1). Poate am schimbat ceva in setari si nu-mi dau seama ....


Poate aveti o idee de unde ar putea fi? AM pus mai jos setarile.

Am folosit 100 Bias, 20 Flats, 20 Dark, cadre de 3 min pt. light (cam 7 h in total).
Nu am bifat Drizzle in setarile WBPS.

Multumesc.