-----------------------------------
renclod
21 Apr 2025 20:20


-----------------------------------
 e lunar  :) . NU are timp sa se formeze crusta , el se curata prin fumul emanat in zborul intunecat . 

Toata aceasta discutie despre compozitia elementala si minerala a crustei lunare, inclusiv regolithului lunar a avut ca scop sustinerea/combaterea unei afirmatii absurde.

Anume ca, meteoritii lunari nu au crusta de fuziune dintr-un motiv fundamental (FALS); 

drept pentru care pietrele culese de tine, chiar daca nu arata nici pic de crusta de fuziune in ciuda faptului ca ar fi caderi proaspete la care ai fost martor 

(multiple caderi!!! rarissime caderi!!! inca nu exista meteorit lunar oficial inregistrat ca FALL dar iata ca un colectionar din Romania are o valiza plina ...)

pot fi suspectate de origine lunara... fara probleme!

Interventia mea este minimala, si nu ma intereseaza ca cineva este convins ca a gasit zeci de meteoriti lunari. N-are decat.

Contributia mea se refera la respingerea unei afirmatii de o absurditate patenta.

Sper ca oricine poate sa inteleaga ca nu exista nici un motiv pentru care nici un meteorit lunar nu ar putea prezenta crusta de fuziune. 

Nu este adevarat. 

Meteoritii lunari AU CRUSTA DE FUZIUNE, iar atunci cand fragmentele gasite nu au, este din cauza de eroziune mecanica, reactie cu elementele atmosferice - si din sol - terestre, etc. Ca orice alt tip de meteorit gasit dupa zeci, sute, mii de ani de la cadere.

P.S. Inainte sa incep colectionarea de meteoriti, participam activ pe facebook in grupurile Meteorite or Meteorwrong, Meteorite Mentors, etc.  Si nu eram departe de "Quasar" in entuziasmul meu. Am postat multe fotografii cu suprafete naturale sau slefuite, ale specimenelor culese din Ardeal si din Dobrogea. Pana cand un membru, american, inginer la pensie, colectionar de meteoriti, abil in studierea meteoritilor si pe cale sa devina co-autor stiintific la inregistrarea unui OC 3.03 in metbul, m-a pleznit:
"You do not have meteorites"
Omul avea dreptate! si m-am simtit umilit... dar am scapat de fantasmagoriile nesustenabile
Quasar! nu vreau sa fiu nesuferit, dar...