-----------------------------------
zoth
16 Apr 2025 17:40


-----------------------------------
Inainte de a trece la punctul 2) as vrea sa mai lamuresc un aspect. E vorba de o afirmatie inserata intr-unul din posturile anterioare:

...vechea mea luneta astro profesional dublet f7 cu fpl 51 -> fara un fitru contrast booster e o luneta achromata.

Aici notiunea de luneta acromata este folosita pe post de referinta negativa si culmea, e adevarata daca facem trimitere la una dintre lunetele acromate comerciale, cam indiferent care. De ce? Simplu, lunetele acromate comerciale sunt gandite si construite in aceeasi idee de instrumente compacte, cand de fapt nu ar trebui sa fie asa.
Daca am face comparatia intre o luneta ED si una acromata de scoala veche, adica cu focala lunga, lucrurile nu ar mai sta deloc asa cum am banui. Mi-am propus sa va arat o astfel de comparatie intre o luneta acromata de 80mm cu f/15 si ED80 f/7. In prima imagine de mai jos, capabilitatea de a focaliza cele trei culori standard din spectrul vizual principal, de la stanga la dreapta verde, rosu, albastru.
Se vede din prima ca luneta acromata surclaseaza ED-ul pe toate culorile si arata un sferocromatism extrem de mic chiar si pe albastru.
A doua imagine ne arata comparativ spoturile policromatice. Chiar daca la acromate distanta dintre culori pe abscisa (sau pe axa optica, cum preferati) este semnificativ mai mare decat la ED, focala lunga o ajuta sa aiba un raspuns mai bun decat  cea din urma. Este o luneta care putem spune ca lucreaza la limita de difractie.
Care ar fi atunci deosebirea dintre ele daca nici una nici cealalta nu arata cromatism pe imagine? Raspunsul e simplu daca plecam de la urmatoarea constructie logica: lumina din interiorul discului de difractie ajuta la formarea imaginii iar cea din exteriorul discului "ajuta" la denaturarea ei. In ED o parte din radiatia albastra este imprastiata in afara limitei de difractie si in consecinta imaginea va fi partial lipsita de aceasta capatand un ton mai cald, usor spre galbui in timp ce in acromat imaginea va fi alba, naturala. La ocular se vede fix lucrul asta  :)
Si la rezolutie luneta acromata sta mai bine, aratand marginal detalii mai fine. Diferenta este minora dar in conditii extreme se poate observa.
Dezavantajul esential al lunetei acromate e faptul ca are nevoie de montura mare pe cand ED-ul lucreaza pe orice panarama firava.