-----------------------------------
romh
04 Apr 2025 15:19

Observatii Asteroizi
-----------------------------------
Asteroizi Aprilie 2025

Am obs .. prin telescop de la stanga la dreapta Flora, Themis si Melopmene... Ii puteti gasi in constelatia Leu luna asta. Magnitudinea pare sa fie in jur de 10, deci realizabila cu un telescop de 10-20cm.

Flora este zeita florilor - primavara, apare langa  galaxia IC2804 

Themis este zeita... ordinii constitutionale(he he he) ... apare intre HD88853 si HD88988... pare ca e un pic off course

Iar Melpomene este muza tragediei... apara si pazeste.. apare cel mai aproape de galaxiile IC3148 si IC3150.

Am avut dificutlati in a gasi acesti asteroizi... Stellarium web nu este precis. Kstar necesita actualizarea orbitelor asteorizilor, la fel si skychart(carte du ciel). Sunt mahnit ca virgula kstars inca nu are un catalog gaia dr3 disponibil. carte du ciel il are pt versiunea beta dar are multe buguri... Nova astrometry nu m-a ajutat mult...

A trebuit sa ajustez manual telescopul pt pozitia actualizata a acestor asteroizi conform cartes du ciel apoi sa initiez din nou procesul de "plate solving" pt a reusi sa centrez pe obiectul cautat.

Este o problema interesanta... avand fisierul fits cu o regiune de pe cer, avand baza de date gaia dr3 cu stele pana in mag 25, cum pot sa gasesc "intrusul" de magnitudinea 10? ... o sa incerc sa abordez in alt topic. 

poze cu un telescop care nu imi apartine, de 20cm, expunere ccd 20s

Un cer senin luna asta, o luna plina de ordine constitutionala, tragedie... si o primavara frumoasa inainte

Nota bene -- respect SkyChart/Cartes du Ciel