-----------------------------------
zoth
30 Mar 2025 16:30

Lunete clasa ED China studiu de caz
-----------------------------------
Topicul de fata isi propune o evaluare usor mai amanuntita asupra lunetelor din clasa ED fabricate in China. Este vorba in special de lunetele 70/420ED, 80/560ED, 102/714ED si 110/770ED vandute la ora actuala sub mai multe branduri ca TS, Artesky, Tecnosky, Astro Professional, SvBony, Sky Rover si altele de peste ocean pe care nu le mai enumar. Toate au la baza optica fabricata in China pe baza sticlei FK61.
Sigur ca mai exista exponente ale acestei clase, mare parte din ele cu optica fabricata in Taiwan pe baza sticlei FPL51 precum 66/400ED, 72/420ED, 90/500ED, 100/600ED dar nu ma voi referi la ele.
Studiul implica in principal primele 4 modele fabricate integral in China.

Nu demult am achizitionat chiar de pe forum o luneta SvBony 80/560ED exponenta de baza as spune, a acestei clase. Cu ocazia asta pot sa spun ca toate modelele enumerate mai sus mi-au trecut prin mana, le-am analizat si am facut observatii cu ele.
Am sa incerc sa fiu cat mai concis in posturile urmatoare pentru a nu plictisi sau pentru a nu suprasolicita neuronii odihniti sau obositi, dupa caz  :)