-----------------------------------
romh
23 Mar 2025 12:21


-----------------------------------
Frumoase observatii. Luna martie nu a fost foarte productiva pt mine si se pare ca o sa ploua pana sapt viitoare.

02.03.25 15x70

In Leu - am obs Algieba impreuna cu 40 Leo iar mai sus am gasit Adhafera impreuna cu 35 Leo, SAO 81273 si 39 Leo, un grup frumos de 4 stele.

Am obs Pleiades/M45
Mai jos am gasit un grup de stele format din 65 Ari, tau01 Ari si tau02 Ari apoi in stanga acestui grup HD21335 si uranus. Uranus aparea cam la aceeasi magnitudine 7 ca si steaua vecina doar ca mi se parea mai clara culoarea. Un mic punct albastriu. Mai jos de grup am gasit zeta Ari si Botein.

Multe stele aveau un halo multicolor, cred ca din cauza conditiilor atmosferice, o parte din cer acoperita cu un fel de ceata fina.

In dreapta Pleiades am gasit HD23257 si HD23245, doua stele optice.

04.03.25 15x70 tfov 3.3grad

Am obs Luna cu eps Ari in apropiere. Cam 5 min distanta... Apoi HD18484 mag6 departe la cam 40 minute. Mai jos de luna 47 Ari. 

La 3 grade departare am gasit din nou Botein iar la alte trei grade am gasit din nou Uranus. 

Din Orion am vazut cele 3 stele, au incaput perfect in campul de 3.3 grade. A aparut o steluta mica rosie mai jos - 31 Ori. 
Mai sus de Alnilam la un grad distanta am gasit doua stele foarte apropiate, aproape invizibile. Erau HD37370 mag 7 la limita instrumentului meu, daca te uitai indelung observai 2-3 stele mici care apar ca ceva cetos doar daca te uiti indelung si nu tremura trepiedul... V1379 Ori mai jos, slab vizibil. 

Am folosit prima data binoclul montat pe trepied... Mai greu decat am crezut, in special cand observi la altitudini mari. Nu poti apropia fata prea mult pt ca induce vibratii in binoclu. Dar a fost o experienta interesanta.