-----------------------------------
tudor
06 Mar 2025 09:53


-----------------------------------
Felicitari pentru activitate binoculara lui David Marica, dar si lui romh!

Eu nu am mai observat cu Albatrosul (binoscolpul de 100mm) cam de pe la sfarsitul lui ianuarie, de la Fundulea. Insa vazand ca s-a inseninat, ieri noapte am scos putin la "zbor" Albatrosul ca sa nu anchilozez(e). Din pacate mai mult decat sa deschid geamul si sa ma uit prin "perdeaua" de caldura nu am putut. Dar nu mai rezistam, asa ca m-am uitat si in conditiile astea foarte proaste. Am vazut in principal Luna dar si Pleiadele, Marte si Jupiter. In campul vizual al binoclului Zeiss Victory SF 10x42 au incaput usor Luna si Pleiadele si inca mai era loc!
Cu Albatrosul mi-a placut Luna prin perechea de oculare Leica 25mm (22x). Imaginea de ansamblu a Lunii era extraordinar de frumos filigranata si vibrata de cratere, avand o cromatica calda si extrem de calma. In schimb perechea Fujiyama 25mm avea o personalitate mai energica, opusa fata de Leica. Fujiyama parca "ingheta" totul intr-o tenta albastruie cu luminozitate puternica de clestar si contrast ridicat.
Iar prin perechea TeleVue Delite 11mm (50x) craterele incepeau deja sa isi dezvaluie detalii noi, avand un sentiment puternic de contrast si rezolutie. Cu imaginea asta a Lunii m-am si dus la culcare!