-----------------------------------
David Marica
28 Feb 2025 16:03


-----------------------------------
Frumoase observatii, felicitari!  :) 

Si mie imi plac mult observatiile cu binoclul, instrumentul meu preferat, datorita portabilitatii si a usurintei in utilizare, dar daca vreau sa observ detalii (Luna, planete, dso), desigur, Dobsonul e cel mai bun!
Acum in februarie, pe gerul acesta mare, am facut observatii doar cu ochii liberi si binoclu + camera meteori!
Cu binoclul Lacerta Explorer 10x50, se poate observa lejer toti cei 4 luni galileeni, daca sunt la o distanta optima! Data trecuta cand am observat Jupiter, am putut observa toti cei 4 sateliti, 2 pe o parte si 2 luni pe cealalta parte. Pentru a vedea benzile ar trebui probabil binoclu mai mare, de exemplu 20x80 pe trepied, dar telescopul ajuta mai mult!

Apreciez ca ati observat si cateva stele duble, precum sig01 Tau si sig02 Tau si ati descris si date mai tehnice! 
Si Venus este o planeta frumoasa de observat prin binoclu si identificarea fazei acesteia!
Conteaza sa iesim cat mai des la observatii, cu orice instrument am avea, mai ales cu binoclul, iarna e foarte bun!

Cer senin!
David