-----------------------------------
romh
28 Feb 2025 14:20


-----------------------------------
Da, am citit si eu asta. Ai dreptate, este o masura statistica... asa ca si temperatura, nu ma deranjeaza. Momentan nu am incercat sa inteleg ce inseamna... Atata timp cat wikipedia si stellarium spun ca este dubla spectroscopica si eu ma uit si nu gasesc nimic optic(detectabil de oglinzile rectangulare ale gaia dapoi de 70mm al meu) apoi singurul indiciul care nu pare ok este campul asta. Dar ai dreptate, acolo scrie ca poate sa fie vorba si de erori de masurare nu neaparat un indiciu clar, poate doar o corelatie. 

Eventual o sa si observ dublele de mai sus, cand prind o zi cu libertate mai mare si cer senin.... pare pare ca vin.

Intre timp... despre comparatie de baze de date.. m-am gandit la asta in cazul asteroizilor... numai ca au aparut alte informatii intre timp... Am listat toate tabelele din baza de date... Apar cate un set de tabele pt gaia DR1 si gaia DR2 si gaia DR3. Destul de interesanta istoria... DR1 a fost un set de tabel din 2016, apoi DR2 2018, acum DR3 din 2022... Urmatorul urmeaza sa fie ceva numit gaia DR4, probabil anul asta sau anul viitor... Dar ca sa revin la asteroizi... Gaia DR3 are un set de tabele numit gaiadr3.sso_*** unde sso inseamna solar system object iar *** sunt mai multe chestii... Pare interesant gaiadr3.sso_orbits care are urmatoarele campuri

number_mp
denomination
osc_epoch
mean_anomaly
arg_perihelion
long_asc_node
inclination
eccentricity
semi_major_axis
orbital_elements_var_covar_matrix
std_dev_semi_major_axis
h_state_vector
h_state_vector_var_covar_matrix
arc_length
num_observations


Unde denomination este numele asteroidului.... tabelul are 150 mii de inregistrari.... As vrea sa incerc sa inteleg cum sa folosesc datele astea ca sa determin ra/dec pt orice asteroid, dar nu are legatura cu stele duble, si o sa mai dureze, sunt alte lucruri pe care trebuie sa le inteleg.... Nu stiu daca sunt lucruri pe car epot sa le inteleg daca compar DR1 cu 2 si 3. Sunt multe lucuri interesante, inclusiv diferenta de source_id si designation... source_id pare sa codifice niste campuri inclusiv ra/dec, deci e posibil sa poti elimina sau detecta obiecte noi doar cautat source_id care nu se regaseste in alte tabele... Ca si programator este o alegere interesanta...

In rest, ce pot sa spun, e un proiect finantat de ESA... toata documentatia, inclusiv formula ruwe samd fac parte din lucrari de cercetare facute de anumite universitati din germania din ce vad si poate din alta parte... Asta e, daca ei pot sa lanseze sateliti, bine fac. La noi vine maine ministrul educatiei si face lumina cu gramatica limbii romane... Revin cand mai invat ceva interesant, weekend fain.