-----------------------------------
Tavi F.
27 Apr 2008 00:16


-----------------------------------
Vin si eu cu un top 3, al design-urilor de telescoape cele mai potrivite (in viziunea mea) pt. grosismente medii-mari, in principal la observatiile planetare.
Ma refer doar la reflectoare, judecind dpdv al posibilitatilor de realizare practica a lor.

1. Simplul dar eficientul newtonian, f/10, (oglinda parabolica), obstructie centrala diametrala mica (vreo 15%), dar prezinta dezavantajul tubului lung cu ocular la partea superioara.

Sistemele cu doua oglinzi (planele excluse). M-au preocupat in urma cu ceva timp, si pe acestea ma voi baza si in viitor.

2. Varianta Dall-Kirkham a cassegrainului (primara eliptica, secundara sferica), f/25, ofera posibilitatea si probabilitatea cele mai mari, de obtinere a unor suprafete optice excelente.
Obstructia centrala ar putea fi de ~24%, dar pentru a avea un disc focal de 25mm (la telescoape de 150..200mm diametru), fara lumina parazita directa, aceasta obstructie creste la 30%, prin introducerea tubului tronconic la oglinda secundara (de la 15 la 30 procente e o diferenta, dar trecerea de la 24 la 30% practic e aproape insesizabila).
 
3. Telescopul Gregory (primara parabolica, secundara concava eliptica) , f/30, obstructie centrala 30%, tot 25mm cimp fara lumina parazita (valorile astea le-am obtinut cu niste programe realizate). Lungimea tubului e putin mai mare decit dist. focala a oglinzii principale, dar la f/5, nu e o problema prea mare, in plus imaginea dreapta poate fi un avantaj pt. alte aplicatii. Recent am terminat slefuirea unui set de oglinzi pt. un gregorian, si urmeaza DK.