-----------------------------------
Mircea Pteancu
09 Feb 2025 00:35


-----------------------------------
Erwin

Felicitari pentru observatiile cu binoclul Swarovski Tirol ! Poti pune niste poze , te rog ? Sunt curios sa vad prin ce se deosebeste un binoclu Tirol de Habicht.

In aceasta seara de Sambata 8 Februarie a.c. am testat functional binoclul Tento 20x60mm, prins pe montura Parghie Bino.
Am inceput cu observarea fazei planetei Venus care se vedea ca o secera sau ca o barcuta cu varful din dreapta mai ridicat. Am apreciat ca zona luminata era ceva mai mare de o treime, deci mai mare de 33%.
Apoi am observat cu ochiul liber si am schitat haloul lunar din aceasta seara, asemanator cu cel de aseara.
La Jupiter se vedea discul, uimitor de mare pentru un binoclu, satelitii Io si Ganymede la Est si Europa la Vest.
Pe cer se vedeau foarte putine stele, era pacla groasa si nori subtiri.
In Pleiade am numarat 27 de stele iar la Alcyone am vazut un singur companion din trei.
In Hyade se vedea Aldebaran, stelele Tau si Theta, ca duble foarte largi plus un numar de alte stele.
Mintaka a fost rezolvata cu separatie uriasa.
La Sigma Ori am vazut doi companioni dintre care unul mai slab luminos si abia rezolvat la Est de primara.
STF 747 a fost rezolvata cu mare separatie. NGC 1981 abia era vizibil. Pe Luna se vedeau multe detalii dar estompate de pacla. Aici am abandonat deoarece pe cer nu se mai vedea nimic altceva decat pacla.

Mircea