-----------------------------------
iulian90
02 Feb 2025 19:10


-----------------------------------
Multumesc dl. Pteancu. :)  O sa incerc sa reobserv planeta Venus pe timp de zi cu Gigantul poate reusesc sa vad acele pete foarte palide. Pana acum am facut observatiile la Venus pe timpul serii, cu putin inainte sau dupa apusul Soarelui (ma refer doar la actualul sezon de vizibilitate al lui Venus - in anii trecuti am observat Venus si la miezul zilei cu celelalte instrumente din dotare). 

De curand am construit o platforma ecuatoriala pentru telescopul Gigant 245mm iar aseara am avut ocazia de a o testa la planete cu Gigantul. 

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=240421#240421

Gratie acestei platforme ecuatoriale ce permite urmarirea obiectelor ceresti cu Gigantul, dar si a seeing-ului foarte bun de aseara,  am obtinut printre cele mai clare imagini cu planetele Jupiter si Marte. 
De data asta, gratie faptului ca acum planetele sunt relativ stabile in campul camerei/ocularului, in astrofoto am avut parte de o imbunatatire substantiala; un timp de integrare mult mai mare per captura decat inainte, ce mi-a permis sa strang cate 5000-12000 cadre per captura cu urmarirea oferita de platforma ecuatoriala, comparativ cu cel mult 1500 cadre fara urmarire, ceea ce se traduce prin imagini ale planetelor mult mai curate si mai clare. 

In afara de cele doua imagini superbe de aseara mai prezint inca  o imagine cu Jupiter de pe 27 ianuarie, facuta cu camera ASI178MM prin telescopul Gigant de 245mm fara urmarire,  cand inca nu aveam finaizata platforma ecuatoriala, imaginea respetiva prezentand tranzitul umbrei satelitului Io pe discul planetei Jupiter si satelitul in cauza in afara discului jovian spre vest , la scurt timp dupa iesirea din tranzit.