-----------------------------------
AVD
30 Ian 2025 11:33

PopUp! Flat panel automat conectat la ASCOM
-----------------------------------
Salutare! 

Sunt sigur ca sunt destule proiecte cu panouri de flat automate pe net, dar, cum mie imi place sa buchisesc si sa reinventez roata, am reinventat si un panou de flaturi automat.

L-am construit special pentru telescopul meu (TS102ED). Se potriveste cu orice telescop mai mic, dar cred ca poate fi pacalit sa mearga si cu o luneta cu obiectiv de pana la 120mm. Diametrul exterior al panoului este de 145mm, iar portiunea iluminata este de 125mm. 

Din ce am observat pe internet, majoritatea proiectelor au cutia principala foarte mare. Eu am incercat cu proiectul asta sa miniaturizez cat de mult se poate acea componenta. 

Panoul este un panou electroluminescent de pe AliExpress (13cm pentru modelul meu de telescop), alimentat la 5V. "Creierul" este, ca in majoritatea proiectelor, un Arduino Nano, iar majoritatea componentelor sunt printate 3D. Veti observa ca am folosit dosare pe post de filtru rosu si diffuser de lumina. Dosarele astea se gasesc in Carrefour (cel rosu este de tip plic, un rosu mai fad si perfect transparent. Cel alb... e un dosar cu sina alb translucid mat). Ramane la latitudinea fiecaruia sa inlocuiasca acele filtre cu ce doreste. Plexiglassul este pus pentru rigiditate structurala, pentru ca piesele imprimate au fost proiectate sa fie cat mai subtirele si usoare.

Pentru panouri mai mari, puteti modifica modelul panoului (am pus fisierul pentru fusion360 in folderul Construction). Motorasul ar trebui sa fie destul de puternic sa miste si panouri mai mari si mai grele.

https://github.com/florindumitrescu94/PopUp_AFP

Spor!