-----------------------------------
Armand Popa
04 Ian 2025 21:44


-----------------------------------
Domnu' Mircea,

Nu e nimic în neregulă cu observa&#539;iile de sub Velux! :) Exact asta am făcut &#537;i eu aseară, admirând planetele Venus, Saturn, Jupiter &#537;i Marte, fie prin geamul de la u&#537;a de intrare, fie prin geamul Velux, totul din căldura casei. Motivul? Tot  gripa sau ce o fi care m-a &#539;inut departe de stele între sărbători. Evident, condi&#539;iile nu sunt ideale, dar merge &#537;i a&#537;a, mai ales când cerul e senin, și nu putem iesi...

Totu&#537;i, astăzi m-am aventurat afară pentru a observa oculta&#539;ia Lună-Saturn. În timpul zilei, am mai urmărit din casă, prin binoclu, conjunc&#539;ia Lună-Saturn &#537;i planeta Venus.

Pe seara zilei de 4 ianuarie, am urmărit oculta&#539;ia planetei Saturn de către Lună, un fenomen astronomic spectaculos, pe care l-am observat prin telescopul Bresser 130/1000. Inelele planetei au atins aparent discul lunar la ora 19:49, iar la 19:51 au dispărut complet în spatele Lunii. La ora 19:52, satelitul Titan a dispărut &#537;i el în spatele discului lunar.

Am avut noroc, pentru că norii mi-au permis să observ acest moment special. Lumina cenu&#537;ie a Lunii a fost foarte bine vizibilă, oferind un cadru deosebit. Imediat după ocultare, norii au acoperit complet cerul, întrerupând observa&#539;iile.

Un început de an minunat pentru pasiunea noastră