-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Dec 2024 20:31


-----------------------------------
David

Foarte bine ca vei raporta direct la AAVSO. 
Pe situl lor gasesti un adevarat tezaur de informatii si de instrumente virtuale ( plotter de harti, de grafice de luminozitate, identificator de stele variabile etc). 
Nu consider valoarea estimata de tine ca fiind gresita. 
Observarea stelelor Betelgeus, Delta Sco sau Gamma Cas este foarte dificila. Sa fii capabil sa faci o estimare, asa cum deja reusesti tu, este un pas foarte mare. Astronomul nostru ''de dormitor'' de pe forum nici nu-si da seama ca colo se intampla ceva.
Pe situl AAVSO ai posibilitatea sa afli cele mai recente observatii de la oricare variabila. Eu nu verific acolo decat dupa ce am raportat chiar la ei pe site. Mi s-a intamplat ca am fost cu doua, trei zecimi distanta de altii. Asta e, timpul va spune cine a evaluat bine.

Colegul nostru Herr Alien/ Alex Garofide, un veteran avansat al observatiilor de stele variabile, ne-a avertizat ca in unele seri observatiile vor merge foarte bine dar in altele, anapoda. De aceea el ''se calibreaza'' pe Beta Lyr si calitatea, precizia acelei observatii ii spune cam cum au mers lucrurile in seara respectiva.

Abaterile vor fi insa minime daca nu facem observatii deloc. Nu ai cum sa gresesti daca nu faci nimic. Foarte adevarat dar la un asemenea punct de vedere nu subscriu. Dimpotriva, regret ca nu am inceput variabilele cand eram de varsta ta.

Spor la observatii, Mircea