-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Dec 2024 18:36


-----------------------------------
Marti 18 Decembrie a.c., am continuat proiectul observational ISWATIT, in constelatia Aries, pag. 46-47.
Instrumentul folosit a fost dobsonianul ''Ratusca cea urata'' D= 125mm F/ 6.9 cu maririle/ocularele : 41x - 124x/ zoon Svbony 7 -21mm + 173x/ TMB Planetary 5mm + 216x / TMB Planetary 4mm.

Observatii :

- In cartea lui Olcott gasim tabelate la pag. 46 sapte stele duble/multiple pentru constelatia Aries.
Stelele Gamma Ari , Lambda Ari, 14 Ari, 30 Ari, 33 Ari si 1 Ari au fost gasite foarte usor ( Gamma, Lambda, 14 Ari si 1 Ari) sau rezonabil de greu ( 30 Ari si 33 Ari). 
La toate, marirea de 124x a ajutat la mai buna observare, rezolvare si separare, cu exceptia dublei 1 Ari, care datorita separatiei de 2,85'' a necesitat marirea de 173x pentru separare.
La mai multe dintre aceste duble, descrierile culorilor imi par insa exagerate, deoarece acolo unde Olcott a vazut culoarea safirului sau a topazului eu am vazut doar diverse nuante de alb sau galben deschis.

- Dubla Pi Ari insa mi-a dat serios de lucru, am gasit-o cu dificultate. Desi are o separatie de 3, 24'', deci mai mare ca 1 Ari, este o dubla greu de rezolvat si separat cu un telescop de cinci inch datorita diferentei de 2,6 clase de magnitudine dintre primara si companion. La 216x/ TMB PLanetary 4mm, am reusit sa o separ desi seeingul era cam agitat.

- In odiseea gasirii lui Pi Ari, am gasit si rezolvat Epsilon Ari, o dubla superba cu separatia de 1,35'', cu componetele aproape egale ca magnitudine. Culmea preciziei insa a fost estimarea de catre mine a unui PA intre 210* si 215*. Stelle Doppie indica un PA= 210* pentru aceasta stea. Noa, uneori le mai nimeresc si eu ... Foarte frumoasa dubla Epsilon Ari, de revizitat in viitor !

- In zona lui Pi Ari am mai rezolvat, daca tot eram cu treaba pe acolo, si alte duble : 

STF 305 cu separatia = 3,53''

STF 287 cu separatia = 6,8''

STF 291 cu separatia AB= 3,35'', este tripla


- Din tabelele pentru Andromeda si Triangulum, am ramas restant cu dedublarea lui Mu And. Nu am reusit nici de data aceasta. La 216x, parca se zarea ''ceva'' in cadranul II dar imaginea nu s-a stabilizat niciodata suficient ca sa pot bifa o observatie clara a companionului. De continuat ...

- O scurta privire spre tabelele pentru constelatiile Auriga si Taurus m-a convins ca va trebui sa dedic fiecareia cate o sesiune de observatii, pentru ca-s tabele stufoase. De-a dreptul ... contabile. Poate  altadata ...

- Acum insa, facand observatii chiar cu telescopul cu care am ''descoperit'' Lista lui Lockyer, am simtit dorinta sa o parcurg din nou. Del Ori - Bet Ori - Zeta Ori - Sig Ori si Lam Ori au fost rezolvate si separate cu brio. Dar seeingul nu a permis rezolvarea lui 52 Ori unde, la 216x, se vedea o imagine astigmatica convulsiva, un minuscul segment inmugurit la capete, trepidand odata cu aerul agitat.

- Interesant ca 32 Ori cu separatia de 1,3'' a fost bine rezolvata si separata, desi distanta pe cer dintre aceasta si 52 Ori pare mica.

- Iota Ori s-a vazut ca tripla iar Theta 1 Ori, qvadrupla.

- Am reobservat roiul deschis NGC 2169, numit si ''Roiul 37'', in grafie celesta completa , cu STF 848 din coltul cifrei ''3'' rezolvata si separata.

- Am fost curios si am repetat ''lectia de zi'' de la observatia precedenta si am reobservat nebuloasa planetara IC 418 din Lepus. La 216x, nebuloasa se vedea in micul dobsonian ca un disc fumuriu, fara stea centrala si cu un diametru de trei - patru secunde.

Intre timp, batranele mele ciolane s-au umplut de frig, telescopul s-a acoperit cu un strat de bruma inghetata iar hartia cartii IWATIT si cea a jurnalului de observatii s-a imbibat. Doar obiectivul si ocularul cautatorului huzureau, cu bateria externa lipita de ele. Am ascultat de consensul majoritar si am ordonat retragerea.

Cer senin, Mircea