-----------------------------------
Mircea Pteancu
16 Dec 2024 21:59


-----------------------------------
Duminca 15 Decembrie a.c. a aparut , in sfarsit, ocazia sa-mi salvez onoarea observationala si sa desfasor o adevarata sesiune de observatii telescopice.
Am folosit dobsonianul Grond D= 250mm F/ 4.8 cu maririle/ ocularele: 48x/ XCel 25mm + 57x - 171x/ Svbony zoom 7-21mm + 240x/ TMB Planetary 5mm + 300x / TMB Planetary 4mm.

Observatii: 

- Am reglat cautatoarele pe Jupiter unde, la 48x, se vedeau doar trei benzi, cei patru sateliti galileeni si o steluta,foarte aproape,  la SV de Polul Sud.
NTB parea unita cu intunecarea de la Polul Nord.

- Am parcurs cu succes Lista lui Lockye in care am rezolvat si separat:  Mintaka - Rigel- Zeta Ori - Sigma Ori - Lambda Ori - 52 Ori. Mi s-a parut uimitor si incantator sa vad cum ocularul zoom Svbony model 135 a rezolvat dubla 52 Ori.

- 32 Ori si Eta Ori au fost rezolvate si separate si ele de ocularul zoom. Dar la 52 Ori a trebuit sa folosesc ocularele TMB pentru separare.

- In Trapezium / Theta 1 Ori am vazut cu certitudine patru stele. Uneori parca se zarea si E cu vederea periferica dar nu s-a confirmat printr-o imagine stabila, bine vizibila macar cateva secunde.Nu, numai pentru fractiuni de secunda ... ''te prind eu data viitoare''.
Lumina selenara foarte puternica m-a impiedicat sa ma ocup de tema de observatii M42/ Harta Holden.

- Iota Ori a fost rezolvata ca tripla, ce sa mai vorbim de STF 747 si STF 745.

- In NGC 1980 se vedeau doar cateva stele.

- Am rezolvat si separat la 240x si 300x, tripla 7 Tauri cu separatia AB= 0,8''.

- Am revenit, nu mai stiu pentru a cata oara, la fascinanta tripla Keid / 40 Eridani / STF 518 al carei companion B este o pitica alba un pic mai mare ca Pamantul dar cu masa cat jumate din cea a Soarelui. Am rezolvat-o ca tripla la 171x. 
Dupa cum a scris Gene Roddenberry, producatorul serialului Star Trek intr-o scrisoare catre revista Sky and Telescope , Iulie 1991, in sistemul lui Keid se afla planeta fictiva Vulcan, patria lui Mr. Spock - vezi Turn Left At Orion, editia IV,  pag. 61.

- Pe drumul catre tinta urmatoare din Eridanus am rezolvat dubla 39 Eri/ STF 516 cu separatia de 6,4''.

- Acea tinta urmatoare cautata a fost nebuloasa planetara NGC 1535, recunoscuta deja la 48x. La mariri mai mari, de pana la 300x, a prezentat disc tot mai usor observabil dar conditiile au fost departe de cele ideale, asa ca nu am vazut steaua centrala.

- Urmatoarea nebuloasa planetara a fost IC 418 numita si Spirograph Nebula din Lepus. Cu vedere periferica, la 240x, aici am zarit steaua centrala cu numarul de catalog HD 35914.

- Tot in Lepus, am rezolvat HJ 3752 ca tripla dar AC este dubla optica. Langa aceasta dubla, spre Est am reusit sa vad, la limita observabilitatii, roiul sferic M79. 

- In Taurus am revazut roiul deschis NGC 1647.

- Marte se ridicase binisor in altitudine dar la 171x se vedea cu claritate doar calota polara nordica.

- Incercarea de a observa Luna m-a facut sa vad o galaxie de stele verzi, asa ca am renuntat. Se facuse tarziu, dupa ora unu din noapte si se lasase un frig cam ca pe calota martiana observata mai inainte. STOP.

Cer senin, Mircea