-----------------------------------
dmtr69
02 Dec 2024 17:43


-----------------------------------
Pozele sunt chiar frumoase, in ciuda conditiilor.
-seeingul poate fi diferit(la aceeasi ora), in special daca tintele au altitudini diferite. E vs. V, la aceeasi altitudine, poate fi din cauza diferentelor topografice (un rau creaza curenti locali, hornul unei case incalzite pe lemne tulbura atmosfera, nu numai prin fum);
-razele de difractie date de masca Bahtinov se ingroasa si se misca (raza centrala) la seeing prost. Dar si transparenta mai slaba ingroasa aceste raze (dar nu le misca). Poate fi o ceata sau un nor subtire la mare altitudine pe care cu greu il vezi cu ochiul liber (in general se vad mai putine stele);
-Aceste halouri in jurul stelelor mai luminoase le-am avut si eu, chiar daca am folosit newton. Deci nu depind de tipul telescopului, ci de corector, filtru si distanta dintre ele. 
Filtrul cu cat este mai exotic (cum a fot L-eNhance in cazul meu) si mai "oglindat" poate da reflexii mai mari. Filtrul IDAS LPS D1 nu mi-a creat probleme deosebite. La fel si Baader Uv-IRC.
In general corectoarele au acoperiri antireflex, dar nu sunt toate la fel de bune si nu stiu cat de eficiente sunt daca lumina vine din spate, cand filtrul este intre corector si senzor (cum se intampla in majoritatea cazurilor). Daca filtrul reflecta lumina in corector si acesta o trimite inapoi, vom avea niste halouri frumusele. Desigur depinde si de lungimea de unda, de culoare.