-----------------------------------
alexconu
03 Mai 2006 09:59


-----------------------------------
Mai, oameni buni.. nu trebuie sa transformam discutia despre instrumente astronomice intr-o disputa personala. E ca si cum ne ciondanim noi fotografii unu cu altu ca dom'le Canon e mai bun ca Nikon si invers. E chestie de alegere personala, pana la urma (chiar daca e mai bun Canon  :twisted: )
Acuma... e mai bun un refractor, e mai bun un reflector.. fiecare are avantajele si dezavantajele lui.
GM__ zicea ceva de portabilitate mai mare. Aici tin sa te contrazic. Sa luam un refractor de 200/6 si un Dobson identic. Refractorul va fi un tub lung de 1,5m, plus montura, plus trepied. Dobsonul daca e construit cum trebuie poate incapea lejer intr-un rucsac de 80l (am testat eu asta). Ca sa nu mai spun, ca atunci cand ajungi la locul de observatii un Dobson il montezi in max 10 minute, pe cand daca ai un refractor (care de multe ori se intampla sa fie ecuatorial) poti sa stai si o ora pana il pui in pol and stuff.
Fotografie iarasi se poate face foarte bine si cu un reflector, doar ca intr-adevar poate fi un pic mai incomod.
Trebuie sa recunosc ca in ultima vreme, am inceput si eu sa ma indrept din ce in ce mai mult spre refractoare. Motivul e simplu: fotografia. Probabil in momentu asta combinatia ideala pentru mine ar fi un FSQ-106, un dobson de 15" si un binoclu 25x100. Bine trebe sa visez mult si bine la set-up-ul asta, dar probabil daca le-as avea pe-astea n-o sa mai vedeti scriind pe-aici :D