-----------------------------------
Super Mario
21 Noi 2024 17:05

Skywatcher 90/900 mm acromat vs Svbony 80/560 mm ED
-----------------------------------
Va salut,

de ceva vreme ma tot gandesc sa imi cumpar un refractor de dimensiuni relativ mici, pentru observatii vizuale doar (nu astrofotografie) pt zilele in care sunt prea lenes pt a scoate afara artileria grea. 
 Pt scopul asta mi-am luat mai demult un acromat 70/700 mm pe care l-am si folosit destul de des dar acum ma bate gandul sa imi iau unul de 80 sau 90 mm, sa vad ceva mai mult decat cu cel de 70 mm dar sa si fie in acelasi timp si relativ mic si usor, potrivit pt un trepied AZ3. 
 Dupa ce am tot studiat ofertele si optiunile am ramas in final la doua modele: 

1. Skywatcher Evostar 90/900 mm f10 
Avantaje - 
Pret OTA - 930 lei 
Focalizator de metal 
Foarte usor, 2.2 kg tubul 
Colecteaza teoretic cu 26% mai multa lumina decat un refractor de 80 mm
Aberatie cromatica minima vizibila doar la Luna, Venus si Jupiter 
Multe review-uri pozitive ce lauda in special calitatea imaginii / sharpness chiar si la 180x - 200x magnificatie.

Dezavantaje - 
Calitatea constructiei tub / focalizator/ celula lentilelor clar inferioara unui Svbony 80 ED
Focalizator single speed clar inferior Svbony 80 ED
Unii spun pe forumuri ca apertura reala e putin sub 90 mm (sa fie oare adevarat ?!?)
Lungimea de 900 mm cam mult pt un telescop grab-and-go 

2. Svbony 80/560 mm ED f7
Avantaje - 
Calitate constructiei clar superioara unui SW Evostar 90 mm
Focalizator dual speed de calitate
Lungime doar 560 mm cu 60% mai scurt decat Evostar 90 mm
Ceva mai putina aberatie cromatica decat la Evostar 90 mm

Dezavantaje - 
Pret - cam 2100 lei cu tot cu transport
Capacitate de colectare a luminii teoretic cu 26% mai scazuta decat Evostar 90 mm
Greutate - 3.0 - 4 kg (unii zic 3.0 kg altii 4 kg), oricum mult mai greu decat Evostar 90 mm

Voi ce parere aveti ? Ce ati alege dintre astea doua pe post de telescop grab-and-go ?