-----------------------------------
David Marica
02 Noi 2024 21:37


-----------------------------------
Felicitari pentru acest raport interesant de observatii dle. Mircea! Ma uit cu mare interes peste aceste postari si pe partea asta de forum, la dso. :)
La mine din pacate este fum, nori, ceata (din cauza ca stau langa valea Fizesului si Somesul Mic, deci este multa umiditate aici, mai ales toamna). 

Uitandu-ma atent pe acest raport, am observat ca ati observat si nebuloasa NGC 604, care se afla intr-o alta galaxie, in M33 Triangulum, cu doar un telescop de 200mm. wow, trebuie sa incerc si eu sa observ aceasta nebulaosa cadva si mi-am mai propus sa observ si Nebuloasa Helix pe care inca nu am reusit sa o observ. Nebuloase din alte galaxii cred ca se mai vede in M31.
De M27 imi este dor sa o observ cu telescopul, ultima data am vazut-o cu binoclul in data de 21.10.2024. Oricum incepe sa se vada cealalta nebuloasa preferata, M42 Orion.

Am observat aici si multe stele duble si multiple cu denumiri "interesante", ex.STF 410, Bu 858 cu companion mov, etc. Probabil sunt duble grele, dar candva tot trebuie sa incerc sa le observ, pe langa astea usoare cum ar fi Albireo.

Cer senin, 
David