-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Oct 2024 19:09


-----------------------------------
Da, amatorii se pot inscrie pentru participare la vizite si observatii in observatoare, in anumite perioade, ceva de genul ''zilele patrimoniului''.
Renaud s-a inscris la o asemenea actiune la Observatorul Juvisy, prilej cu care a pozat (si) reflectorul Calver.

Luneta Bardou este intradevar in stare operationala si este folosita la observatii, cum a remarcat Silviu. Alte instrumente disponibile la Juvisy, in vremurile de glorie, era luneta Secretan 110mm a lui Flammarion,  pe ''picior'' ( montura ) Cauchoix si un reflector de 160mm. De fapt o fi fost un newtonian cu apertura de sase toli francezi adica 162mm. Eu, la absenta acestora de pe terasa observatorului Juvisy, faceam aluzie. 
Despre luneta Secretan D = 110mm nu am stiinta dar reflectorul de sase toli exista, l-am gasit pe post de mortaciune, intr-un muzeu. Asa cum a devenit si luneta Zeiss de 150mm a contra-amiralului Urseanu.

Flammarion avea o parere foarte buna despre luneta Secretan D= 110mm care se bucura de notorietatea de a fi fost telescopul sau preferat si ca prototipul, cu apertura initiala de 108mm ( patru toli francezi) a apartinut Imparatului Napoleon. Presupun ca al III-lea.
Sincer va spun ca as fi in cerul al noualea sa am o asemenea luneta. Sau macar sa observ o seara cu ea. Cu Atlasul Dien si cu ''Les etoiles et les curiosites du ciel''pe masa ...

Mircea