-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Oct 2024 00:40


-----------------------------------
Un mic tur virtual al Observatorului Juvisy.
Dintre instrumentele observatorului mentionate in diversele articole, putem vedea doar luneta Bardou de 240mm.

https://saf-astronomie.fr/portail-camille-flammarion-observatoire/
 
In filmulet se vede si un reflector. Dar acesta este doar parte a patrimoniului francez, nu a facut parte din dotarea observatorului Juvisy, in vremurile sale de glorie.
Nu am nici o indoiala ca reflectorul de la la min. 1:55 si de la 2:25 este de fapt newtonianul Calver cu apertura D=216mm, primit cadou, in 1902, de catre Antoniadi de la omul de afaceri Pandely Ambrouzis Mavrogordato ( 1814 - 1913). 
Nascut si el in Constantinopol ( precum Antoniadi), proprietar de firme in Odessa si Sankt Petersburg, Pandely a devenit cetatean al Marii Britanii in 1894. Este ingropat in cimitirul ortodox West Norwood din Londra.
Lui Antoniadi i-a placut mai mult reflectorul Calver de 216mm decat luneta Bardou de 240mm.

Am deslusit povestea acestui telescop intr-o nota publicata in revista ''Pasi spre infinit''.
Pun o poza cu reflectorul Calver D = 216mm si portretul lui Pandely Ambrouzis Mavrogordato. Adica Pandele ( sau Pandelica) Ambrozie Mavrocordatul, cum i-am fi zis noi in stil fanariot.
Poza reflectorului a fost luata de catre mon ami Renaud Maradan in cursul unei vizite la Juvisy.

Mircea