-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Oct 2024 15:14


-----------------------------------
Night

Ai dreptate, ca sa zicem asa, mare dreptate !

Este de-a dreptul ciudat sa vezi oameni ajunsi la canioanele de la Death Valley, la Zidul Chinezesc sau la Sfinxul din Bucegi si care, in loc sa se bucure direct, nemijlocit de peisaj, de ocazie, de momentul efemer si, poate irepetabil, privesc acele locuri (sau lucruri) unice prin telefon ! Nu-si iau o clipa telefonul din fata botului. Asta este dovada ca, cei care fac asa, nu sunt altceva decat niste vite incaltate ...

Revenind la Astronomie, aici lucrurile sunt mult mai nuantate. Avem astronomi amatori care observa cerul aproape exclusiv prin astrofotografiere sau video. Acestea sunt forme evoluate ale observatiei vizuale. Ei nu fac parte din aceasta ''aripa'' trilu-lilu de oportunisti pe care am mentionat-o. Ba dimpotriva, ei muncesc mult mai mult decat observatorii vizuali pentru obtinerea rezultatelor.
Baiul este cu mentalitatea kitsch care a devenit main-stream datorita asa-numitului social media si care iti sugereaza, te indruma, aproape ca te forteaza sa te incadrezi intre ''bouleni''. Dar fiecare alege.

Am sa-mi spun in incheiere si opinia personala, desi nu mi-a cerut-o nimeni. Spre deosebire de Cassandrele care-si smulg parul pe tema absentei educatiei astronomice in randul maselor, a extinderii pseudo-stiintei sub forme astrologice etc, mie imi convine fenomenul. Secole de-a randul stiinta, printre care si Astronomia, a fost apanajul unor elite. Foarte bine ! Daca va redeveni apanajul unei elite de initiati, inseamna doar o revenire la normal. Poolimea n-are decat sa fie fericita mai departe cu laicurile ... A avut o sansa si a ales. VOX POPULI , VOX derbeDEI ! ( Asa sunt eu construit, sunt un tip foarte de treaba si tolerant pana in momentul in care ... nu mai sunt.)

Mircea