-----------------------------------
Rhemaxos
23 Oct 2024 16:04

Setup binoviewer prietenos cu buzunarul
-----------------------------------
Implusionat de imaginile pe care mi le ofera binoclul Celestron Skymaster 80X20, de ceva vreme mi-a incoltit in minte ideea de a experimenta aceasta nisa a astronomiei, vederea binoculara.

Am cantarit indelung posibilitatile, chochetand inclusiv cu ideea de binoscop sau binoclu gigant dar costurile sunt pe masura.

Am ramas la varianta clasica, cea de a utiliza un binoviwer si un telescop. Nici aici lucrurile nu stau foarte roz din punct de vedere financiar. Un binoviwer bun este foarte scump iar cele ieftine sunt prost facute.

In final am ales un binoviwer Leica, pentru microscop, vandut aici pe forum. Din punct de vedere optic si mecanic este foarte bine construit, fara repros. Problema o reprezinta utilizarea lui in astronomie. Colegul care l-a vandut a facut modificarile necesare pentru a putea conecta instrumentul cu accesoriile de 2 inch. Deocamdata il utilizez cu ocularele lui. Pentru a putea utiliza oculare de 1.25 este necesar un adaptor. Practic un alt portocular montat peste portocularul binoviwerului. Suspectez ca asta mareste calea optica cu vreo 2 centimetri.

Intrucat nici luneta F7 si nici newtonianul nu intra in focus cu binoviwerul, am avut de facut o alegere. Sa iau un prelungitor de focala dar cele bune sunt foarte scumpe sau sa iau un telescop dedicat, cu care sa pot utiliza nativ acest instrument. In plus aceste instrumente au calitati specifice date fix de focala scurta, daca le dublezi sau le triplezi focala cu un powermate, le anulezi acele caracteristici.

In final am luat un Celestron C6 , tot de pe forum. Intra fara nicio problema in focus, Luna se vede absolut senzational cu doi ochi, la fel si Jupiter. 

Acum temerea mea era alta. Stiam ca o sa intre in focus cu ocularele de microscop dar oare daca adaug acele adaptoare pentru oculare de 1.25, mai intra in focus? Am pus ocularul Baader Hyperyon IV Zoom peste portcularul binoviwerului sa vad ce s-ar intampla daca as avea calea optica atat de lunga.

Rezultatul este multumitor, am ajuns in focus , Jupiter se vedea foarte bine si mai ramanea destul focus, nu ajunsesem la capat.

Mai departe, urmatorul pas o sa fie sa gasesc niste adaptoare in care sa pot monta , fara grija, ocularele de 1.25. Pana atunci le folosesc pe cele de microscop. Ele in sine sunt excelente doar ca mi-ar placea sa pot utiliza doua oculare Baader Zoom, as avea o flexibilitate extraordinara cand fac observatii.

De asemenea ma gandesc la o diagonala cu traseu optic foarte scurt. Cei de la Baader au un model care se infileteaza direct in spatele telescopului, eliminand necesitatea acelui adaptor de 2 inch.

O sa revin cu fotografii si cu impresii pe masura ce fac observatii.

P.S. aseara am fortat nota si am incercat sa folosesc binoviwerul cu reductorul de focala pus pe C6. Nu am reusit sa intru in focus dar daca ii scurtez cumva calea optica, cu o alta diagonala, cine stie.