-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Oct 2024 21:08


-----------------------------------
M-am gandit ca mai bine-i dau cuvantul lui Ovidiu pentru a ne povesti la persoana intaia, cu detalii tehnice si cu poze, despre luneta sa ''ala'' Campani D= 76mm F= 9,2 metri. Mircea

Ovidiu a scris :

'' In ultimul timp am fost preocupat de observatiile prin lunete aeriale foarte lungi si am reusit procurarea de noi obiective simplet cu diametre mult mai mari ca cele avute anterior.
In 2014 am inceput aventura cu prima mea  luneta simplet de calitate exceptionala ( pe care o detin si astazi) cu F= 1250mm si cu diafragme de apertura cuprinse intre 27mm si 30mm. Lentila aceasta a fost executata de catre Tavi Florian, pe atunci in Craiova.
In anii 2023 si 2024 am evoluat, achizitionand cu greu doua obiective simpleat unicate: una cu diametrul util D= 76mm si F= 9,2 metri. Cealalta are D util = 86mm si F = 11 metri. Asemenea lunete sunt niste ''monstri'' daca te gandesti la lungimea focalelor.
Bineinteles, diametrul brut al lentilelor este mai mare, diametrul numit ''util'' asigura insa folosirea lor la un indice al cromatismului intre 1,5 si 1,8.

Lentila F= 9.2 metri are deci un diametru brut de 95mm si cel util fie D= 76mm, fie D= 70mm.
Lentila de 11 metri distanta focala are un diametru util de 85mm este copia celebrei lentile obiectiv, folosite de Domenico Cassini la descoperirea diviziunii care-i poarta numele si a satelitului saturnian Rhea.
Observatiile mele confirma faptul ca Domenico Cassini a putut sa vada prin asemenea lentile diviziunea ce-i poarta numele.
divizunea

Date tehnice:

Lentila obiectiv F= 9,2 metri
Material - sticla silica
Grosimea = 5mm
Diametrul brut = 95mm
Diametre utile: D =76mm sau D= 70mm
Indicele cromatismului ; intre 1,5 si 1,8.

Lentilele au fost astfel realizate incat sa mimeze calitatea celor din secolul XVII si deci sa aiba perfromante apropiate de cele mai bune lentile Campani din acea perioada.


Noul sistem de observare/ monturi noi:

Recent, am facut o schimbare radicala prin acre am trecut la o montura si un stil de observatii modificat complet fata de cel vechi. Astfel am inlocuit montura veche - in care am folosit ( de nevoie ) acele mese si montura Dobson cu tot angrenajul lor cu o rama ( stalp) de constructie proprie pe care sa imi montez lentilele. 
Aceasta rama, inalta de aproape 3 metri si aseaza pe un pilastru de otel, ajungand la o inaltime totala de 3,7 metri care include celula obiectiv si montura EQ. Cand nu este prinsa pe pilastrul de otel, rama are o inaltime de 2,9 metri.
Optional, pot monta tit set-upul pe o masuta si sa rdic obiectivul la inaltimea de 4,2 metri dar deja e prea mult. Chiar si pentru lentilele cu focala foarte lunga, prefer sa folosesc set-upul de 3,7 metri.

Acestea insemana ca pot observa obiectele de pana la altitudinea maxima de :

* 36 grade pentru lentila F= 5,5 metri

* 26 grade pentru lentila F= 9,2 metri

* 20 -22 grade cu lentila F= 11 metri.

Cum am zis deja, pot la nevoie sa montez pilastrul pe o masuta dar  ansamblul tinde sa devina instabil si metoda riscanta. In intregul ei insa, metoda noua este o imbunatatire adevarata fata de vechiul sistem.

Cum am ajuns la aceasta noua metoda de observare? Din cauza pomilor din curte si a altor obstructionari, sunt nevoit sa deplasez luneta in puncte favorabile unde am spatiu pentru desfasurarea focalei si conditii pentru a vedea obiectele de observat.
Ideea pe care am urmarit-o a fost sa pot deplasa sistemul prin curte, sa fie portabil, usor de manevrat si de instalat. Am reusit, in patru minute luneta este mutata la un nou punct si gata de observatii.''