-----------------------------------
zoth
30 Sep 2024 12:26


-----------------------------------
Sa vedem cum se face focusul pe canalul stang (binoclul privit dinspre oculare)...
Observam ca pe partea libera a piesei suport exista o flansa din metal alb, pe care am numit-o flansa de blocare si o piesa din alama botezata roata de focus si pe care se monteaza cu acele 3 suruburi amintite anterior, butonul de focalizare. Flansa de blocare tine captiva intre ea si piesa suport roata de focalizare astfel incat aceasta din urma nu mai poate executa decat miscare de rotatie intr-un sens sau altul.
Roata de focalizare are pe interior un filet cu mai multe inceputuri (6 daca am numarat bine) pe care se poate plimba o piesa prevazuta la capat cu un umar ce intra in lamajul pistonului de focus.
Rotind butonul de focus intr-un sens sau celalalt, piesa cu umar scoate sau baga pistonul de focalizare in bratul binoclului.
Am verificat si tolerantele: roata de focus e prinsa foarte zdravan de flansa de blocare si nu are nici un joc 
 vizibil. Piesa cu umar pare sa stea si ea destul de bine pe filet iar la imbinarea umarului pe lamajul pistonului este vizibila o mica toleranta de imbinare, as spune un 0,1mm ce permite usoara elasticitate la schimbarea de sens a focalizarii, zic eu total acceptabil.

Daca orezarii ar fi cuplat si pistonul de pe canalul drept la acelasi umar al piesei mobile si ar fi facut reglajul dioptric din ocular, ar fi fost cei mai tari din toate timpurile ...
I-a mancat in dos sa se complice ...