-----------------------------------
David Marica
09 Sep 2024 17:25


-----------------------------------
M-am uitat si eu la acea montura si este foarte interesanta, dar cred ca este si greu de folosit. Trebuie precizie mare si softuri precum Stellarium, care ajuta la coordonatele stelelor. Un raportor albastru de 360* gradat, fix ca acela din poza am si eu undeva prin casa, dar nu cred ca voi face un sistem ca acela, mi se pare complex. :)

Atentie la aplicatia aceasta web "Astrohopper"! Pentru observatii pe timp de zi este nevoie ca Luna sa fie prezenta pe cer pentru a face calibrarea/alinierea, altfel doar noaptea este folositoare. Cam dupa 2-3 obiecte observate trebuie realiniat, alegi Luna, o planeta sau o stea stralucitoare si apesi "Align". Senzorul "busola" trebuie doar la prima aliniere, pe urma se foloseste automat sau manual doar giroscopul telefonului, deoarece busola interfereaza cu metale, cum este luneta mea. Daca nu se face des alinierea, obiectele cautate s-ar afla la cateva grade fata de ce apare pe ecran si eu cred ca aceasta problema apare din cauza miscarii pamantului si a senzorilor, dar nu stiu sigur.
Deci aceasta aplicatie este un fel de push-to relativ bun, dar cautatoarele RDF si RACI sunt o necesitate.

In rest, dupa cateva zile de experimente cu aceasta aplicatie mi se pare excelenta pentru a cauta obiecte pe timp de zi, daca este aliniata cum trebuie si eu zic ca merita incercat. Am facut cateva observatii azi noapte la dso cu metoda aceasta, dar voi scrie la rubrica speciala.

Acum astept sa se insenineze, macar partial, ca sa testez si eu dobsonianul de 200mm si sa incerc sa identific stelele Antares, Arcturus, Vega si planeta Venus in plina zi, daca nu incurca Soarele.

Cer senin, David