-----------------------------------
tudor
08 Sep 2024 10:08


-----------------------------------
Data:7-8 sept. 2024. 
Instrument: Albatrosul
Cerul: foarte bun cu Calea Lactee superba

Am fost un grup mai marre la Luica. Instrumentele au fost diverse, de la un binoclu 10x40 pana la un newton 350mm. Intre acestea au fost lunete de 130mm, 150mm si un binoscop 100mm. Cu telescopul de 350mm al colegului nostru vaisiamar am văzut un Wild Duck superb rezolvat în foarte multe stele cam pe la magnificatia 100x cu TVDelos 17.3mm
În aceasta sesiune de observatii, in principal am bătut moneda, la fel ca in penultima noapte de observatii, tot pe nebuloase foarte difuze si mari. Insa nu m-am dat in laturi &#537;i de la roiuri stelare extinse si alte obiecter. Am pus montura la boloboc, am echilibrat Albatrosul in proncipal pentru ocularele babane APM UFF 24mm &#537;i am început observa&#539;iile către zenit. În genunchi cu mâinile pe un scaun, pozitia era, paradoxal, foarte firească &#537;i comodă. Îmi notez aici să nu uit data viitoare un izopren pt genunchi.

Am văzut o Nebuloasa Nord Americana fantastică. Ajutat de filtrele UHC pe perechea APM UFF 24mm nebuloasa era foarte luminoasă &#537;i conturată bine. Una dintre cele mai frumoase văzute de mine.Nebulozitatea pot spune că depasea FOV ul de aproximativ 3 grade, având sub ea,  intre ea &#537;i nebuloasa Pelican, un culoar lung, negru si destul de lat, bine eviden&#539;iat. Este vorba de o zona de nebuloasa intunecata.
Nebuloasa Pelican se extindea vizual mult mai pu&#539;in decât nebuloasa Nord Americană. Dar totu&#537;i extinderea era destul de mare, cu o formă aproximativ circulară, cu diametrul cam de 1 grad.
Coborând &#537;i mai jos,  am ajuns la Nebuloasa Voalul, ce se ascunde în aripa dreapta a Lebedei. Aici imaginea a continuat să mă impresioneze prin contrast &#537;i luminozitate. Reamintesc că, pentru maximul de informa&#539;ie am folosit perechea de filtrele UHC. Puteam la limită încadra partea de Vest &#537;i Est în acela&#537;i FOV. Dar observa&#539;iile le-am făcut la fiecare separat cu ele în centru. Partea de Vest începea să se rezolve în mici filamente, ca o vibra&#539;ie pe toată suprafa&#539;a nebulozitatii.

Apoi, în aripa dreapta a Lebedei, asemenea un semnalizator de avion, clipocea Blinking Nebula :) Dar pentru efectul maxim trebuie folosită o putere cât mai mică. Eu am folosit magnificatia 17x cu perechea TVPlosll 32mm.

Turneul nebulozitatilor extinse a continuat cu Nebuloasa Inima. Aici am văzut în premiera pentru mine partea numita Nebuloada Cap de Peste. În dreapta unui romb de stele luminos se observa palid o pata rotundă. La început am observat-o cu vedere periferică dar apoi &#537;i cu directă. Mai jos, in acelasi FOV cu Cap de Peste, am văzut un roi mare si dens (Melotte 15). Acest roi era acoperit de o pacla foarte luminoasă &#537;i mare. Aici e cea mai puternic luminată zonă din nebulozitatea Inima.
O altă premieră vizuală pentru mine a fost Nebuloasa Sufletul. Nebulozitate parcă era fărâmi&#539;ata în mai multe zone difuze, dar destul de apropiate între ele.

Bineîn&#539;eles că, ca întotdeauna, &#537;i roiurile stelare deschise din zonă au garantat o atrac&#539;ie specială. Am vazut Stock 2 &#537;i Roiul Dublu Perseu ce fac parte la rândul lor din enormele forma&#539;iuni stelare OB. Mai devreme văzusem &#537;i Marele Nor din Săgetător.  Toate acestea fac un spectacol garantat prin binoscopuri cu campuri mari.

În Aquila am observat interesanta nebuloasa întunecată Barnard E ( "E" ul e format din Barnard 142 &#537;i Barnard 143). Cel mai bine am vazut-o cu TVPlossl 32mm fiind bine decupata din contextul stelar înconjurător.

Pe Nebuloasa Lebăda &#537;i Voalul am probat mai multe oculare de 24-25mm. (Panoptic, APM UFF &#537;i Fujiyama ortoscopic). Dar aceasta în alt topic.

Am observat ca Albatrosului meu ii plac foarte mult nebuloasele... Cu cat sunt mai mari si mai difuze, cu atat mai mult ii plac :) Este un Nebulofag nesatul :)