-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Sep 2024 15:16


-----------------------------------
 ....

Mircea, admir ca faci observatii DSO chiar daca ieri era Luna plina pe cer!

Multumesc Tudor pentru apreciere !
Am sa fac o precizare ca sa nu se inteleaga lucrurile gresit.
Intradevar, observ obiecte Deep Sky si cand este Luna Plina. Si stele duble, de asemenea. Pentru aceasta este important sa nu stati in bataia luminii Lunii ci sa va ascundeti in umbra.
Casa mea este spre Sud, cu fatada si curtea/ gradinita spre Nord. Cand Baba Luna incepe sa-si faca de cap, ma ascund de lumina ei in umbra casei. Astfel obiectele luminoase, roiurile stelare, nebuloasele planetare si stelele duble sunt observabile. Desigur, fondul cerului este inca si mai luminos, lumina Lunii adaugandu-se actiunilor criminale de otravire luminoasa a mediului prin poluare luminoasa, desfasurate la unison de autoritati si concetateni.

Ultimele mele note au fost din 18 si 24 August. Luna s-a incheiat, mai pot sa adaug la bilant:

- 20 August , observatii cu binoclul Habicht 7x42mm

- 22 August, observatii cu luneta 60700mm, cu noua bucsa de oculare din otel proaspat brunat. Foarte multumit! Am rezolvat ''Dubla-dubla'' din Lyra la 117x/ BCO 6mm. Spre Sud-Vest se vedea la distanta Titan iar la un diametru distanta, tot spre Vest, se vedea un obiect stelar foarte slab, in planul inelului.
Stellarium imi spune ca a fost Rhea, la magnitudinea de 9,7 si la o distanta unghiulara de 50'' de varful vestic al inelului. Deci Rhea vazuta cu luneta de 60mm ???  :shock:  :shock:  :shock: 
Ati mai auzit cazuri ? Ca disclaimer, declar in scris ca acum sunt in acea parte a anului cand bag lichiorurile in damigeana, nu cand le scot ...

- 23 August am fost la Sidewalk Astronomy, de Zilele Aradului cu Armand, cand am doborat cateva nave de-ale Imperiului cu laserul meu verde. Forta e cu mine ! Am scris pe situl lui Galaxis.

- 24, observatii cu luneta ''zoth'' 90x600mm, am scris aici. S-a vazut companionul B a lui 23 Aql si iarasi Rhea.

- 25 August, observatii cu dobsonianul Grond D=250mm F/4.8.

- 28 August, observatii cu luneta ''zoth'' 60x828mm: Cat's Eye Nebula, M13, M92, M57, M56 si stele duble-multiple.Strasnic instrument!

- 29 August, observatii cu reflectorul D = 148mm F/5: doi companioni ai lui Vega, M27,M56, NGC 6543, NGC 6210, NGC 6826, M76, M52, M71.

- 30 August, observatii cu Grond 250mm F/4.8: Eps 1-2 Lyr: A,B,C,D,E,F,I - Veil Est - Triunghiul lui Pickering - H V 37 in NGC 7000, roiul deschis MOTHRA si planetara Egg Nebula/  PK80-6.1 vizibila numai la 400x

- 31 August, observatii cu binoclul Aculon 10x50mm: Albireo+ 61 Cyg + 16 Cyg + Omicron Cyg + Zeta Lyr / rezolvate - separate; M29-M39-M27 - Cr 399 - Roi Alfa Per - M31 - M32, numai cu vedere periferica  - M34 -Pazmino Cluster - Roiul Dublu Perseu - Stock 2- NGC 663 - M 103, f. mic si neinsemnat - NGC 456 cu Fi Cas ca dubla si usoara ceata  luminoasa, minuscula, vizibila cu vedere periferica - M52.
Aseara am incheiat luna August cu trei premiere binoculare:

- am vazut roiul MOTHRA/ NGC 6940 din Vulpecula cu vedere directa, este o imagine greu de obtinut

- NGC 7789 in Cassiopeia / Rose Cluster, greu de vazut, ca precedenta

- NGC 752 din Andromeda, numai cu vedere periferica.

La final am revazut Pleiadele si Hyadele dar astea parca-s din alt film, atat sunt de luminoase si de frumoase !

Mircea