-----------------------------------
Mircea Pteancu
20 Aug 2024 21:41


-----------------------------------
Multumesc Tudor !

Despre anul de fabricatie, undeva intre 1966 si 1969, si celelalte, a scris zoth aici, cel care a readus bijuteria la viata.
Nu ca vreau sa ma lingusesc ci aceasta este convingerea mea: aceia putini, care reusesc sa faca asa ceva, au fost avuti in vedere cand a fost creata sintagma ''maini de aur''.


https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=23623&start=0

Bivanus

Am avut o perioada ''rusinoasa'' in viata mea cand am lucrat la un institut de proiectare pentru masini-unelte. Spun ''rusinoasa'' ca sa fiu in ton cu ''muzica'' actuala, cand trebuie sa bestelesti trecutul si sa vorbesti numai scuipand despre ''miturile comunismului''. 
Nu a fost deloc mare fratie cu DDR-ul ci dimpotriva. Nemtii erau atunci marionetele sovieticilor dupa cum acum sunt hartia igienica a ''licuriciului''. Exact cum faceau chinezii - si probabil ca mai fac si acum - exista o echipa foarte competenta care se ocupa de ''indigenizare''. Se procura un produs, era testat, evaluat, demontat si apoi masurat. Indigenizarea consta in elaborarea caietului de sarcini si a documentatiei de executie conform tehnologiei disponibile. Se executau prototipuri de catre alta echipa de buni profesionisti si care prototipuri erau comparate cu originalul. Noi, ''oamenii de rand'' lucram dupa caietul de sarcini.
Cand nu-si bagau botul politrucii, ieseau lucruri foarte bune.
Daca nemtii ( si multi altii, caci se copia si se indigeniza cam tot ce era necesar ) aveau vreo plangere, erau trimisi sa miorlaiasca pe treptele Kremlinului. Trimitere insotita cu semnul pacii universale.
A fost o practica imorala dar pragmatica si folositoare. Au fost insa si produse care au fost indigenizate la cererea Pactului de la Varsovia. Poate ca binoclurile militare au aparut pe acea directie.
Tendinta era ca dupa indigenizarea cu succes a unui produs, indiferent la cererea cui, procesul continua pana la asimilarea intregii game, cu voia sau fara voia fostului stapan.

Mircea