-----------------------------------
iulian90
18 Aug 2024 16:24


-----------------------------------
Dl. Pteancu.

Da, mi-am facut un fel de High Altitude Observatory improvizat, intrucat voiam sa observ acele doua roiuri ,M 6 si M 7 si alte obiecte cu Gigantul dar fara sa ies din curte sau fara sa ma indepartez de curte prea mult, mai aveam o optiune cu orizontul sudic mult mai degajat, din fata portii, insa am stalpul cu bec stradal chiar in poarta si deranjeaza mult la observatii, iar pe campul din spatele curtii nu se mai poate intra din cauza balariilor inalte ,asa ca mi-a ramas doar in curte sa caut un loc de unde sa pot vedea macar pana la declinatia -30, dar iata ca am gasit un loc de unde pot vedea pana mai jos de -34 grade in declinatie si aproape de meridianul sudic. Dar telescopul a trebuit inaltat ca sa pot avea acces la asemenea declinatii, l-am inaltat cu 30-35 cm cat au acele piese din beton si de acolo am putut observa roiurile deschise M 6 si M 7, roiurile globulare ,M 69, M 70, M 54 si M 55, precum si doua roiuri globulare NGC. Si tot asa poate voi  mai observa si alte obiecte joase de pe portiunea de toamna, iarna sau primavara a cerului, caci sunt destule obiecte de observat si la asemenea declinatii atat de joase (M 30, Nebuloasa Helix , Galaxia Sculptor, M 79, galaxii din constelatiile Fornax si Eridanus, Pyxis, Antlia, Hydra etc.).