-----------------------------------
iulian90
17 Aug 2024 13:35


-----------------------------------
Multumesc pentru felicitari dl. Pteancu. :) 

In luna August am mai iesit de mai multe ori la observatii cu Gigantul de 245/1286mm , insa mai cu seama trei sesiuni mai importante ies la iveala, anume pe 7, 11 si 13 august, in care am observat sistematic obiecte de cer profund si anume: 

In data de 7 august am observat urmatoarele: 

- Nebuloasa planetara NGC 6772 din constelatia Aquila. Se vedea foarte greu ,fiind foarte slab luminoasa, mica si rotunda.

-Roiul deschis din constelatia Scutum, are cam14 stele ,din care 8 mai vizibile. Este relativ mare si dispersat.

-Galaxia NGC 7457 din constelatia Pegas. Era greu vizibila, foarte mica, slab luminoasa si eliptica. 

-Steaua dubla Pi Aquilae, usor de splitat cu componente aropiate intre ele dar cu spatiu generos intre ele, componenta B spre E  de steaua principala A, bine vizibila.

-Steaua dubla Lambda Cygni, relativ usor de splitat, cu componeta B foarte aproape de A, cu spatiu subtire, la N de steaua A.

-Steaua dubla Miu Cygni, usor de splitat, cu componente aproapiate intre ele , B vizibil spre NNW de A, cu spatiu negru subtire. 

-Zeta Aquarii, foarte frumos se splita, cu spatiu negru generos intre componente, care erau egale ca stralucire intre ele si luminoase. 

In data de 11 august am gasit un loc in curtea din spate de unde pot observa pana la declinatia de -34 grade (minus 34 grade) cu Gigantul. Practic l-am amplasat in coltul nordic al curtii din spate si l-am cocotat pe niste piese din beton inalte de 30cm lungi de 50cm si goase de 20cm, inaltandu-l in asa fel incat sa am acces la declinatii cat mai negative pe cer spre orizontul Sudic. Am o fereastra printre copaci spre Sud pana la declinatia mentionata mai sus si o latime de cateva grade pe orizontala suficient cat sa fac observatii "meridiane", atunci cand obiectele aflate la acele declinatii tranziteaza acea fereastra, la anumite ore ale serii/noptii. 
Am observat obiecte din Scorpionul si Sagetatorul acestea fiind urmatoarele:

-Roiul M 62 din Scorpionul, relativ bine vizibil, relativ slab luminos, mic si nerezolvabil in stele.

-Roiul deschis M 6/ Butterfly din Scorpionul, un roi frumos, relativ mare avand peste 33 de stele, din care 5 mai luminoase, restul mai slabe, respectiv foarte slabe, avand o forma aproximativ dreptunghiulara usor deformata, aducand aminte de alura unui fluture. Merita observat, cu toate ca nu este usor aceesibil din pricina inaltimii foarte joase pe cer la care se gaseste.

-Roiul deschis M 7, si mai jos decat precedentul, tot in Scorpionul, este mai mare si mai dispersat, avand in jur de 20 de stele, din care 10 mai luminoase, printre ele si o dubla slab luminoasa cu separatie relativ mare.

-Roiul globular M 69 din Sagetatorul, era greu vizibil, slab luminos, nerezolvabil in stele.

-Roiul globular NGC 6652 , nu departe de roiul M 69, spre S-E de el,  era tot greu vizibil ,foarte slab luminos si mic.

Iar in seara de 13 august am observat tot obiecte joase din Sagetatorul, acestea fiind:

-Roiul globular M 70, ceva mai E de M 69, este ceva mai bine vizibil , tot slab luminos si nerezolvabil in stele, dar cu centru cvasistelar.

-Roiul globular M 54 mai aproape de steaua Ascella/Zeta Sgr, este relativ bine vizibil, mic si relativ luminos, dar nerezolvabil in stele.

-Roiul globular NGC 6624, aproape de steaua Kaus Media/Delta Sgr este relativ bine vizibil, relativ luminos, cu centru cvasistelar ,dar nerezolvabil in stele.

-Roiul M 55 in schimb a fost foarte greu vizibil, greu de localizat, mi-a luat mult pana am dat de el. Este  foarte slab luminos ,aproape fantomatic, vizibil numai la grosismente medii si mari, la care se zaresc o pleiada de stele in centru acestui roi,  foarte greu vizibile cu vedere periferica, pe un fundal manjit de poluarea luminoasa mai puternica dinspre Sud.

-Roiul globular M 75 , mult mai sus decat precedentul este mult mai usor vizibil, relativ luminos, mic dar nerezolvabil in stele.