-----------------------------------
CristiB
11 Aug 2024 13:27


-----------------------------------
O descriere mai amanuntita a lui 7x50 cu mentiunea ca in acest articol e denumit Prostar dar e unul si acelasi cu 7x50 Astro. Gasisem pe undeva ca in functie de  regiunea unde este livrat are si o denumire specifica:

http://www.scopeviews.co.uk/NikonProstar7x50.htm


Nikon 7x50 IF WP SP ( Prostar ) Recenzie

Nikon Prostar 7x50s este unul dintre pu&#539;inele binocluri de mână realizate special pentru astronomie. Sunt frumos construite, grele &#537;i scumpe; dar cum func&#539;ionează în compara&#539;ie cu un binoclu modern pentru păsări 7x? În această recenzie îmi propun să aflu.



Când aveam 12 ani, căr&#539;ile mele de astronomie erau în mare parte ale lui Patrick Moore &#537;i to&#539;i spuneau că ar trebui să încep cu un binoclu &#8211; binoclu 7x50, mai exact. Le-am crezut &#537;i am petrecut săptămâni întregi studiind catalogul Tasco înainte de a alege în sfâr&#537;it modelul &#8222;International Bright View&#8221;.

Noul meu  Tascos  părea destul de bun. Fabricat în Japonia, cu obiective acoperite, oculari de relief ridicat &#537;i  un corp de magneziu, aveam mari speran&#539;e în ele.

Vai, n-am putut să intru deloc în astronomia binoculară: nu am găsit nimic; binoclul era greu &#537;i zguduitor; stelele păreau slabe în cerurile suburbane poluate cu lumină. A&#537;a că am pus  Tasco-urile  deoparte &#537;i am uitat de ele.

Din cauza acelui început slab cu 7x50, nu am mai încercat o pereche, considerând că este o alegere depă&#537;ită pentru astronomie. Apoi m-am întâlnit cu o pereche de Nikon 7x50 ieftine din anii 1990 &#537;i am fost uimit de cât de drăgu&#539;i erau sub cerul destul de întunecat de &#539;ară în care locuiesc acum. A&#537;a că am decis să încerc ni&#537;te 7x50 mai bune.

Conform reputa&#539;iei, modelele 7x50 nu vin mai bine decât &#8222; Prostars &#8221; de la Nikon, unul dintre pu&#539;inele  binocluri mici  concepute pentru astronomie. De&#537;i un design vechi, mul&#539;i de pe forum au descris  Prostars  în termeni strălucitori. Mi-am cumpărat o pereche să văd dacă se ridică la înăl&#539;imea legendei.

La O privire

Mărire

7x

Dimensiunea obiectivului

50 mm

Alinare pentru ochi

16,2 mm revendicat

Câmpul vizual real

7,3 grade

Câmp de vedere aparent

48,1 grade

Focalizare atentă

~12m

Transmisivitate

EST. 90%+

Lungime

217 mm

Greutate

1,5 kg

Date de la Nikon Europa.

Ce este în cutie?

Primul lucru pe care l-am spus când am deschis cutia Nikon mare, groasă &#537;i aurie a fost &#8222;wow!&#8221;



Proiecta&#539;i &#537;i Construi&#539;i

Prostars  sunt  un binoclu impresionant la mai multe niveluri. Ele emană calitate &#537;i sunt pur &#537;i simplu uria&#537;e pentru un 7x50. Arată foarte duri &#537;i mai degrabă militari.

Acestea fac parte dintr-o gamă de binocluri tradi&#539;ionale, robuste &#537;i rezistente la apă, cu porro-prismă, care au un design comun cu câteva decenii în urmă, cu carcase masive pentru prisme &#537;i un corp mare, acoperit cu piele. Nikon încă (de la începutul lui 2021) produce cinci modele în acest stil, cuprinzând două 7x50, două 10x70 &#537;i o singură variantă 18x70. Toate sunt încă fabricate 100% în Japonia (accesorii incluse, cred).

Cu toate acestea, este important de re&#539;inut că aceste binocluri similare au de fapt diferen&#539;e semnificative. De exemplu, cei 18x70 sunt singurii echipa&#539;i cu oculari cu câmp larg. Între timp, doar două modele &#8211; aceste Prostars &#537;i una dintre variantele 10x70 &#8211; au sticlă &#8222;SP&#8221; &#537;i, prin urmare, sunt concepute special pentru astronomie.

Dar este modelul 7x50 &#8222;Tropical&#8221; care s-ar putea dovedi în&#537;elător atunci când cumpără o pereche de Prostars . Tropical arată aproape identic, în afară de obiectivele inelului ro&#537;u ale lui Prostars. Este cu aproximativ 40% mai ieftin, dar s-ar putea să nu fie o afacere. De ce nu? Ei bine, pentru început, lui Tropical îi lipse&#537;te acea sticlă &#8222;SP&#8221;, dar omite &#537;i aplatizatoarele de câmp. Tropical are acoperiri anti-aburire, dar o variantă are &#537;i o scară în câmp.

Poate cea mai importantă diferen&#539;ă este că modelul Tropical are un singur strat de acoperire, conform site-ului foarte respectat Albinos &#537;i a diferitelor postări pe forum. Acesta ar fi un adevărat negativ pentru astronomie, reducând transmitan&#539;a cu poate 10-20%. Lipsa aplatizatorilor ar reduce performan&#539;a &#537;i pentru astronomie, la fel ca &#537;i scara respectivă. Dacă face&#539;i cumpărături pentru Prostars , verifica&#539;i cu aten&#539;ie înainte de a cumpăra.



Aceste modele 18x70 au un design similar cu Prostars .

Corp

Carcasele &#537;i butoaiele cu prisme ale lui Prostars ( turnate ca o singură bucată) sunt supradimensionate, probabil pentru a ajuta la lumina parazită. Butoaiele au un diametru de 70 mm la obiectiv &#537;i sunt marcate cu inelul ro&#537;u distinctiv (fără el sunt modelul &#8222;Tropical&#8221; similar &#8211; vezi mai sus) pe care îl au &#537;i 10x70 SP-urile (&#537;i în mod confuz 18x70s). Corpul acela supradimensionat este greu, cam de 1,5 kg

Aluminiul  lui Prostars este acoperit cu piele sintetică puternic texturată pentru aderen&#539;ă, iar spatele turnat greu al carcaselor prismei este &#539;inut de cinci &#537;uruburi pe fiecare parte. Se pretinde că sunt rezistente la apă până la 5 metri timp de 5 minute &#537;i sunt umplute cu azot. Lângă ocularul stâng este marcat simplu &#8222;Nikon 7x50 7,3°&#8221;, turnat în metal, nevopsit. Pe partea din fa&#539;ă a balamalei este o insignă elegantă cu rame ro&#537;ie pe care scrie &#8222;Nikon Japan TP&#8221;.

O notă despre hidroizola&#539;ie: poate să nu fie absolut necesară pentru astronomie, dar este mai utilă decât ai putea crede (cu totul în afară de când le la&#537;i cu uitare pe gazon). Este adesea foarte frig în nop&#539;ile înstelate &#537;i deplasarea între condi&#539;ii de înghe&#539; &#537;i o casă caldă &#537;i umedă poate duce la aburirea în interiorul binoclului - dar nu &#537;i dacă sunt complet etan&#537;a&#539;i ca  Prostars .

Prostarurile sunt frumos făcute, în modul de modă veche în care pu&#539;ine lucruri sunt în zilele noastre. Nimic nu seamănă cu un binoclu modern &#8222;Alpha&#8221;, acestea arată ca genul de lucru pe care Marina le-ar putea oferi unui comandant de submarin.  



Calitatea construc&#539;iei Prostar este cea mai înaltă.



Prostarurile sunt mult mai mari &#537;i mai grele decât aceste Nikon Marines 7x50.

Focalizare

Acestea folosesc focalizarea oculară individuală întâlnită adesea pe binoclul militar. Func&#539;ionează doar prin răsucirea fiecărui ocular pentru a focaliza pentru acel ochi; nu există o ajustare separată a dioptriilor. Este nevoie de ceva timp pentru a te obi&#537;nui &#537;i nu este ideal în timpul zilei. Dar, având în vedere adâncimea uria&#537;ă de câmp, nu este problema pe care v-a&#539;i putea imagina. În timpul nop&#539;ii, rămâi la o singură focalizare, a&#537;a că nu este o problemă.



Ocularele lui Prostars se concentrează individual.

Optică - Prisme

Acestea sunt un design conven&#539;ional cu prismă Porro. Prismele Porro pot miroase a binoclului bunicului tău, dar sunt totu&#537;i cel mai bun tip pentru vizionare critică: introduc mai pu&#539;ine distorsiuni decât majoritatea prismelor de acoperi&#537; &#537;i nu necesită oglinzi, a&#537;a că au niveluri de transmisie mai ridicate decât acoperi&#537;urile Schmidt-Pechan.

Optica &#8211; Obiective

Nikon sus&#539;ine &#8222;Design optic superior pentru observarea fără abera&#539;ii, construit special pentru uz astronomic&#8221; &#537;i am văzut, de asemenea, afirma&#539;ii că folosesc o procedură specială de &#537;lefuire pentru a finisa lentilele. Lentilele sunt totu&#537;i simple dublete acromatice cimentate - nu genul de tele-obiective elegante cu mai multe elemente, distan&#539;ate în aer pe care le ob&#539;ine&#539;i la modelele premium moderne.

&#8222;SP&#8221; din denumirea modelului Nikon înseamnă &#8222;sticlă cu scop special&#8221;, dar aceasta nu pare a fi sticlă ED &#8211; probabil înseamnă doar că au folosit o sticlă de calitate deosebit de fină, de omogenitate ridicată &#537;i cu niveluri scăzute de bule &#537;i incluziuni, toate lucrurile care contează mai mult atunci când viziona&#539;i surse punctuale, cum ar fi stelele.

Obiectivele sunt îngropate cu aproape 2 cm &#537;i sunt &#539;inute în interior de 3 inele colectoare filetate care sunt frumos prelucrate &#537;i vopsite în negru plat: aproape că arată ca o &#8222;celulă a lentilei lentilei.

Lentilele pot fi un design de modă veche, dar acoperirile sunt de actualitate &#8211; sunt foarte întunecate &#537;i nu reflectă, unele dintre cele mai bune pe care le-am văzut.

Construc&#539;ia internă arată foarte solidă, cu curele grele pentru prisme &#537;i ecranare atentă împotriva luminii rătăcitoare. Nu există deflectoare, dar totul este vopsit în negru mat.



Obiectivele lui Prostar sunt adânc încastrate pentru a fi protejate de lumina parazită.



Acoperirile Prostar sunt considerabil superioare acestor Nikon Marine 7x50 (fabricate japoneze).

Optică - Oculare

Ocularele oferă un câmp aparent îngust de mai pu&#539;in de 50° (7,3° adevărat), dar o u&#537;urare decentă a ochilor. Sunt un design complex cu mai multe elemente care încorporează un aplatizator de câmp.

Relieful ochilor este revendicat ca fiind de 16 mm, ceea ce pare perfect dacă este măsurat din partea plată a ochiului de cauciuc (14 mm de la buza jantei). Lentilele oculare, meniscuri foarte abrupte, sunt adânc îngropate &#537;i foarte bine acoperite.

Ocularele suferă un pic de întrerupere de culoare în timp ce vă mi&#537;ca&#539;i ochiul, la fel ca multe modele mai vechi de oculare Nikon.



Accesorii

Carcasa este un fenomen minor: fabricată în Japonia, imensă &#537;i solidă, are picioare mici, astfel încât să o po&#539;i sta în picioare; îmi aminte&#537;te de husa din piele pentru Questar-ul meu din anii 1960. Acesta este cel mai bun caz pe care l-am văzut vreodată pentru o pereche de  binouri .

Prostars vin cu o gamă de ochiuri: fie cele conven&#539;ionale pliabile pe care le vei folosi, fie cele ciudate în formă de aripi pe care le vei lăsa în cutie .



Este aceasta cea mai bună carcasă pentru binoclu făcută vreodată?

În uz &#8211; în timpul zilei

Ergonomie &#537;i manipulare

Prostarurile pot fi grele   , dar se simt foarte bine echilibrate în mână, a&#537;a că greutatea nu este o problemă, cel pu&#539;in pentru mine. Acest lucru m-a surprins, deoarece, în general, nu-mi plac binoclurile grele. Dacă vă gândi&#539;i la acestea, nu vă lăsa&#539;i descuraja&#539;i de greutate: încerca&#539;i o pereche dacă pute&#539;i.

Focalizarea cu oculari individuali este destul de u&#537;oară, deoarece  Prostars  se focalizează rapid, iar mecanismul este neted &#537;i precis, cu suficientă rigiditate pentru a preveni modificările accidentale. Odată concentra&#539;i, au &#537;i o profunzime de câmp foarte bună, a&#537;a că nu trebuie să vă reorienta&#539;i prea mult, chiar &#537;i în timpul zilei.

Relieful pentru ochi de 16 mm ar trebui să fie suficient pentru a vedea întregul câmp cu ochelari, dar marginea înaltă din jurul ochilor atunci când este pliată înseamnă că relieful efectiv al ochilor este de 14 mm &#537;i asta nu este suficient. Păcat, pentru că asta îi strică  pu&#539;in pe Prostars pentru purtătorii de specifica&#539;ii.

Vederea

Câmpul poate fi îngust, dar este clar, luminos &#537;i plin de detalii vii &#537;i contrast. Subiectiv, rezolu&#539;ia pare excep&#539;ională. Prostarurile  con&#539;in un aplatizator de  câmp &#537;i astfel încât claritatea continuă până la margine. Cu toate acestea, câmpul pare oarecum pu&#539;in mic , având în vedere dimensiunea binoclului.

Efectul 3D pe care îl ob&#539;ine&#539;i cu  porros  este foarte pronun&#539;at la  Prostars . Ui&#539;i rapid de FOV îngust, pentru că este doar o vedere foarte plăcută, u&#537;oară &#537;i rafinată.

În total,  Prostar-urile  oferă o vedere foarte frumoasă în timpul zilei: foarte clară &#537;i plată, cu luminozitate excelentă &#537;i rezolu&#539;ie foarte bună. Dar... pentru utilizare terestră obi&#537;nuită, a&#537; prefera în general ceva de genul Zeiss 7x42 FL, deoarece este mult mai mic &#537;i mai u&#537;or &#537;i are un câmp mai larg.

Câmp plat?

După cum am spus, acest binoclu, proiectat cu decenii în urmă, au aplatizatoarele de câmp care au devenit recent o caracteristică obligatorie în binoclurile &#8222;Alpha&#8221;, cum ar fi Swarovision EL, Zeiss SF &#537;i Leica Noctivids de la Swarovski .

Deci câmpul este atât plat, cât &#537;i lipsit de alte abera&#539;ii în afara axei, cum ar fi coma &#537;i astigmatismul. După cum Nikon &#537;tia în mod clar de multe ori, acest lucru contează mult mai mult pentru astronomie decât în &#8203;&#8203;timpul zilei, deoarece coma &#537;i astigmatismul sunt imediat evidente ca stele distorsionate.

Abera&#539;ia cromatică

Abera&#539;ia cromatică este prezentă, dar numai în afara axei: dispare dacă mi&#537;ca&#539;i ochiul pentru a privi direct punctul. Totu&#537;i, abera&#539;ia cromatică cre&#537;te spre oprirea câmpului. În acest sens, acestea sunt tipice celor mai buni binocluri pre-HD.

În uz &#8211; Amurg

Performan&#539;a la lumină scăzută (amurg) este bună pentru mine cu  Prostars , dar doar pu&#539;in mai bună decât binocul meu cu pupile de ie&#537;ire de 4 mm (12x50 SE, 10x42 SE &#537;i 8x32 Zeiss FL). De ce este asta, având în vedere că un 7x50 ar trebui să fie mult mai luminos?

Răspunsul este că sunt de vârstă mijlocie: pupilele mai mari nu se deschid atât de mult, iar ale mele măsoară aproximativ 5-6 mm la lumină slabă. Deci nu sunt un bun judecător al  Prostars  în această privin&#539;ă; fiica mea de 12 ani spune că sunt mult mai strălucitoare decât  binourile  cu o pupilă de ie&#537;ire de 4 mm.

În uz &#8211; Cerul de noapte

Prostarurile , să ne reamintim, sunt acel lucru rar &#8211; un binoclu de mână conceput special pentru astronomie.

Prima dată când am folosit  Prostars  noaptea, era o Lună gibosă joasă în sud &#537;i atât de pu&#539;ine stele erau vizibile cu ochiul liber. A&#537;a că am fost surprins când am întors  Prostarurile  pe centura lui Orion &#537;i am văzut o masă de stele răspândite ca praful de bijuterii. Prostarele  sunt proiectate pentru câmpuri stelare &#537;i nebuloase ,  iar contrastul lor pe timp de noapte este remarcabil, probabil pentru că figura lor optică excelentă înseamnă că aruncă toată lumina disponibilă a stelelor în puncte foarte mici, strălucitoare. A&#537;adar, acel câmp plat &#537;i fabricarea optică atentă produc stele minuscule, cu o luminozitate superbă, aproape până la margine.

Îndrepta&#539;i  Prostarurile  în apropierea Lunii &#537;i au performan&#539;e impresionante în ceea ce prive&#537;te lumina parazită, cu doar un pic de voal. Doar cele mai bune acoperi&#537;uri moderne, precum HD-urile Leica, au performan&#539;e mai bune. Nu există fantome cu Luna plină în câmp, iar calitatea optică înaltă a  Prostars  înseamnă că nivelurile de lumină parazită sunt în general printre cele mai scăzute pe care le-am întâlnit. Din nou, aceasta este o caracteristică concepută pentru astronom.

Un punct minus este că Prostars sunt dureros de folosit pe vreme rece. Acea bucată mare de aluminiu, acoperită sub&#539;ire de piele, pur &#537;i simplu aspiră căldura, chiar &#537;i de la mâinile înmănu&#537;i.  

Luna

Luna pare ascu&#539;ită, cu pu&#539;in CA &#537;i detalii frumoase, ca o minge rece &#537;i tare. Vederea Lunii este foarte diferită la 7x (este uimitor cât de mult mai multe detalii po&#539;i vedea pe Lună trecând de la 7x la 10x, să nu mai vorbim de 12x), dar plăcută într-un mod diferit - undeva între un ochi liber &#537;i o estetică telescopică.

Jupiter

Îndrepta&#539;i Prostarele spre Jupiter &#537;i lunile galileene sunt vizibile, dar din nou ar fi de preferat o putere mai mare. O cantitate foarte mică de erup&#539;ie este prezentă pe discul Jovian, dar acesta ar putea fi un astigmatism rezidual în ochii mei exacerbat de puterea scăzută (fiecare binoclu 7x pe care l-am încercat arată o mică erup&#539;ie pe Jupiter).  

Cerul Adânc

Într-o noapte întunecată, devine clar că Prostars sunt proiectate pentru măturarea câmpurilor stelare. Imaginile stelare sunt strânse, iar transmisia culorilor este foarte bună: portocaliu intens pe Betelgeuse, alb albastru viu pe Rigel . Clusterele pot fi savurate chiar până la oprire.   

Prostarele merg foarte adânc , iar Calea Lactee este o sărbătoare extraordinară de stele în acestea. Contrastul extraordinar face ca ciorchinii să iasă în eviden&#539;ă, iar priveli&#537;tea este atât de relaxată &#537;i constantă încât vă pute&#539;i opri &#537;i privi, folosind vederea inversată pentru a completa detaliul înstelat. Mi-a plăcut foarte mult masa de clustere din Auriga prin Prostars .  

Prostarurile nu sunt atât de bune pentru DSO-uri mai mici &#8211; nebuloase planetare, clustere globulare &#8211; datorită dimensiunii reduse a imaginii .

Prostars excelează pe câmpul de stele &#537;i grupurile deschise, dar dacă nu ave&#539;i ochi tineri capabili să folosească pupila de ie&#537;ire completă de 7 mm, o pereche de &#8222;Alpha&#8221; 7x42 va func&#539;iona aproape la fel de bine, va fi mult mai u&#537;or de &#539;inut &#537;i poate să nu coste mult mai mult . .

Nikon Prostar 7x50 vs Zeiss Victory 7x42 FL



Zeiss 7x42 FL este o rasă din ce în ce mai rară &#8211; un binoclu modern 7x. Este interesant să rezum aici diferen&#539;ele dintre cei de la Prostars .

&#183;        FL-urile Victory au un câmp vizual mult mai larg &#8211; un plus de zece grade aparent, mai mult de un grad adevărat

&#183;        Prostars au un câmp mult mai plat, chiar dacă este mult mai îngust

&#183;        Victory au sticlă cu con&#539;inut ridicat de fluor în lentile, astfel încât culoarea falsă este mai bine controlată

&#183;        Victory FL au mai multă u&#537;urare a ochilor &#537;i, prin urmare, sunt mai confortabile pentru purtătorii de ochelari.

&#183;        FL-urile Victory par să ajungă aproape la fel de adânc pe cerul nop&#539;ii, datorită ochilor mei mai bătrâni

&#183;        FL Victory cântăresc aproape jumătate mai mult

&#183;        Luminozitatea în timpul zilei este similară, deoarece Victory folosesc prisme speciale care transmit la fel de multă lumină ca porrosul lui Prostars

&#183;        Prostarurile sunt mult mai pu&#539;in confortabile în nop&#539;ile reci, deoarece Victory sunt fabricate din plastic cu conductivitate scăzută

&#183;        Prostarurile arată &#537;i se simt mai bine făcute, ca &#537;i cum ar dura mai multe vie&#539;i

&#183;        Prostarurile afi&#537;ează stelele mai perfect identificate

Rezumat

Nikon  Prostars  este un binoclu neobi&#537;nuit pe pia&#539;a actuală. Sunt un design clasic de porro-prismă de 7x50, dar realizate cu cele mai bune materiale &#537;i manoperă. În plus, simplitatea lor înseamnă că nu există prea multe lucruri de gre&#537;it &#537;i sunt sigur că, dacă sunt îngriji&#539;i, acestea vor oferi cuiva care nu s-a născut încă vederi frumoase peste un secol.

Se pare că, cu mul&#539;i ani în urmă, un recenzent dintr-o revistă celebră le numea &#8222;binoclul astronomic al cunoscătorilor&#8221;; Ar trebui să fiu de acord. Cu toate acestea, faptul că sunt un 7x50 aproape perfect nu înseamnă că sunt binoclul perfect pentru tine. Un bun 10x50 ar fi un binoclu astronomic de uz general mai bun, dacă interesele tale includ DSO mai mici (cum ar fi nebuloasele planetare &#537;i clusterele globulare) &#537;i privirile ocazionale ale Lunii. Acest lucru este valabil mai ales dacă trăie&#537;ti sub cer poluat cu lumină.

Dacă dori&#539;i să vă bucura&#539;i de o vizionare cu mărire redusă, cu un câmp larg &#537;i o vedere constantă, un 7x42 modern va func&#539;iona identic, cu excep&#539;ia cazului în care ave&#539;i sub 40 de ani &#537;i va fi mult mai pu&#539;in obositor la greutate.

Acestea fiind spuse toate acestea,  dacă sunte&#539;i suficient de tânăr pentru a utiliza pupila de ie&#537;ire completă de 7 mm &#537;i ave&#539;i acces la ceruri cu adevărat întunecate, acestea sunt un instrument excelent pentru măturarea câmpurilor stelare &#537;i vor merge foarte adânc în ceea ce prive&#537;te limitarea amplitudinii . Vor dura pentru totdeauna &#537;i le po&#539;i lăsa copiilor tăi.

Nikon 7x50 Prostars sunt recomandate iubitorilor de câmpuri stelare &#537;i de optica de înaltă calitate.